EDUTUS EGYETEM

2014 óta a WRO® magyarországi főszervezője • MAGÁNEGYETEM • Tatabánya • Budapest • GAZDASÁGI • MŰSZAKI • ALAP-, MESTERKÉPZÉS

MTMI

Fő célkitűzésünk a fiatalok terelése a matematikai, természettudományos, műszaki, vagy informatikai szakma irányába

TANÁCSADÓ TESTÜLET

A Nemzetközi World Robot Olympiad Association szervezet tanácsadó testületének tagja

WRO® 2019 FINAL

Először Európában, Magyarországon, Győrben • 2019. november 8-10. • 74 ország • 420 csapat • 12 ezer látogató

WRO® ÁLTALÁNOS

World Robot Olympiad™ egy nemzetközi robotépítési és -programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A felkészülés alatt a 2-3 fős csapatok egy csapatvezető segítségével közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyeken az előzetesen megszerzett tudás alapján a csapattagoknak egyedül kell megoldani a feladatokat.

A WRO™ nemzetközi szinten 2004 óta szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében az MTMI (Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai) területén. A LEGO® Robotok programozási nyelve a PLC programozáshoz hasonló, alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához.

A versenyen 8-19 év közötti fiatalok vehetnek részt 4 kategóriában (RoboMission, Future Innovators, RoboSports, Future Engineers) és 3 korosztályban. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO robotikai szettekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.

WRO® MAGYARORSZÁG

Az Edutus Egyetem 2014 óta szervezi Magyarországon a World Robot Olympiad™ hazai versenyeit. A 2017-es évben a WRO® LEGO® Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

WRO®2019 VILÁGDÖNTŐ MAGYARORSZÁG

A World Robot Olympiad versenysorozat 2004-ben kezdte meg útját nemzetközileg, ám 2019-ben került először megrendezésre világdöntő Európában. Az Edutus Egyetem büszkén jelenti ki, hogy egy rendkívül sikeres és magas színvonalú világdöntőt tudhat maga mögött, amely hazánk történetében az eddigi legnagyobb oktatási és szakmai versenynek mondható. A pozitív visszajelzéseket mi sem bizonyítja jobban, minthogy a World Robot Olympiad nemzetközi szervezete megválasztotta Szögi Zoltánt a Tanácsadó Testület tagjának a közép-európai kiterjesztésben végzett munkájáért és a világdöntő sikeres szervezéséért. A kiterjesztés 11 célországa: Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Grúzia, Szerbia, Horvátország, Szlovákia.

Mini Figurák interjú sorozat

Mini interjúk, lego-s figurákkal Magyarországon. Coach-ok, bírók és csapattagok. Tudd meg, hogy mit csinálunk, kik vagyunk. Ismerkedj meg velünk! 3, 2, 1 LEGO!

A WRO hazai versenyeinek két főbírója azt mondja, „Nekünk azért jó, mert nem értünk egyet.”

Mindig is érdekelt, hogy a World Robot Olympiad és az Edu Robotics Cup magyarországi két főbírója, Flieber Ádám és Jámbor Kornél miért szeretik a lego-t, hogyan találkoztak a versenyekkel és hogyan váltak főbíróvá? Hallgass bele a Mini Figurák évadnyitó epizódjába, ahol egymással beszélgetve osztják meg veletek tapasztalataikat, élményeiket a legózással, bíráskodással, versenyekkel kapcsolatban. Első kézből tudhatod meg tőlük, milyen a „sötét oldal”, a versenybírók világa két olyan szereplőtől, akik a hazai versenyek mellett több nemzetközi versenyen is képviselték már Magyarországot bíróként.

A Mini Figurák 2. adásának vendége Mészáros Melinda csapatvezető, akitől megtudtuk, hogy versenyszférából érkezett pedagógusként milyen sok oldalról közelíti meg a csapatvezető szerepkört. Managerként, oktatóként és támaszként is jelen van csapatai életében. Elárulta nekünk miért fontos számára az elért eredményeket a csapat saját teljesítményéhez képest értékelni és mindig újabb elérhető kihívások elé állítani a gyerekeket. Vele tartott három csapatából néhány csapattag is, akik versenyzőként nyújtanak betekintést a Lego robotika világába.

A Mini Figurák 3. adásának vendége Bognár Pál és Remport László voltak, akik nemcsak csapatvezetőként, de bíróként is több robotika versenyen részt vettek már. A WRO 2018-as thaiföldi világdöntőjén csapatvezetőként és a 2019-es győri világdöntőn bíróként. Az Edu Robotics Cup-on Master korosztályban versenyzőként is kipróbálták magukat. Több éves csapatvezetői tapasztalattal rendelkeznek és most elmondják, hogyan zajlik náluk a csapattagokkal a versenyekre való felkészülés, milyen nehézségekbe szoktak ütközni és hogyan működik náluk a csapatdinamika. Arról is mesélnek, milyen volt először a “sötét oldalon” bíróként részt venni egy versenyen.

KAPCSOLAT

Árvai-Füleki Judit

főszervező

 

hungary@wro.hu

dr. Szücsi K. Eszter

projekt menedzser 

20 344 8204

hungary@wro.hu

SZABÓ DÁNIEL

rendezvényfelelős 

 

hungary@wro.hu

VERSENYTECHNIKÁVAL, SZABÁLYOKKAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK


judge@wro.hu