WRO 2021
KÉRDÉSEK & VÁLASZOK

A Regular és Open kategóriában felmerülő tisztázandó kérdések és válaszok.

⬇️⬇️⬇️

VILLÁM KIHÍVÁS

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

Amennyiben a szín különbség nem érint olyan felületet, ami a játékmenet szempontjából lényeges, tehát a robotnak be kell olvasnia és az alapján csinálnia valamit, akkor büntetés nem jár érte. Ha olyan felület rendelkezik másmilyen színnel, amit a robot a szenzorával beolvas, akkor a csapat elért pontszámának az 50%-át levonjuk szabálytalan elemek használatáért.

ELEMENTARY KOROSZTÁLY

A villanykörtének úgy kell a Napon elhelyezkednie a maximum pontért, hogy csak a Nappal érintkezik. Más kikötés nincs.

Nem. A Villám Kihívásban csak azokra a pályaelemekre van szükség, amiket a Villám Kihívás szabályzata felsorol.

A két piros izzó bármilyen pozícióban lehet a területen. A kiindulási terület a hulladékfeldolgozó teljes piros területe, színárnyalattól függetlenül.

Igen, a szürke terület határain belül minden a raktárnak számít, ezek a grafikai elemek csak színesítik a pályaképet.

JUNIOR KOROSZTÁLY

Igen, a Home területről kell kezdeni a robotmenetkröt.

Igen, a feladatok végrehajtása tetszőleges.

Igen, a fehér kör ez esetben része a területnek.

A kerítésnek úgy kell a két oszlop között elhelyezkednie, hogy csak a sorompóval és a körülötte lévő szürke területtel érintkezik. Tehát a fehér vonalakkal (a bejárati sáv elválasztó vonalait is beleértve) vagy a zöld területtel nem érintkezhet. A területet az alábbi képen bejelöltük, a könnyebb érthetőség kedvéért.

SENIOR KOROSZTÁLY

Igen és igen. Tulajdonképpen amiről a Villám Kihívás nem rendelkezik, az ugyanaz, mint az Alap Kihívás esetében.

Itt ugyanaz érvényesül, mint az Alap Kihívásban, de nem szankcionáljuk.

Ez inkább “szokásos” kérésként értendő, hiszen büntetést vagy bónusz pontot nem rendeltünk hozzá a pontozólapon.

A logó körüli fallal azt csinál a robot, amit szeretne.

Fogantyúval felfelé álló helyzetben legyenek a négyzeten, de hogy merre áll a fogantyú, az a csapat saját döntése.

Nincs, a napelemek bármilyen pozícióban lehetnek, a lényeg, hogy teljes terjedelmükben a sárga területen belül legyenek.

A Villám kihívás 2. és 3. feladatával kapcsolatosan egy kiegészítést tennénk. Ahhoz, hogy megfelelően tudjátok megoldani a 2. és 3. feladatot, szükséges a robot tudtára adni a 2. és 3. feladathoz tartozó dobás eredményét.

Ezt közvetlenül a 2. feladat sorsolása után maximum két gombnyomással tehetitek meg a roboton, majd 3. feladat sorsolása után ismét maximum két gombnyomással tehetitek meg a roboton, úgy, hogy folyamatosan mutatjátok a robot kijelzőjét és ezután indul a robot menetkör.

2. feladat: Visszatáplálás. Napjainkban már sok háztartás törekszik arra, hogy saját magának termelje meg az energiát. Az elektromos hálózat képes felvenni a házak által termelt felesleges energiát. Dobjatok egy hat oldalú dobókockával és az első dobás eredménye mutatja meg, hogy a házak mellől melyik típusú energiát kell elszállítanotok a kerítéssel körülvett Powerbots területre. 1-es vagy 4-es dobás esetén napenergiát, 2-es vagy 5-ös dobás esetén szélenergiát, 3-as 6vagy -os dobás esetén vízenergiát jelent. Ha kettőnél több energiaegység kerül a Powerbots területre (akár részben is), akkor egyik energiaegységért sem jár pont.

3. feladat: A robot saját energiaellátása. Az első kockadobás után dobjatok a kockával még egyszer, a második dobás eredménye árulja el nektek, hogy melyik energiaegységeket kell a robotnak magával vinnie a Rajt/Cél területre. A dobás eredménye ugyanúgy jelöli az energiaegység típusát, mint az előző feladatnál. Ha a dobás eredménye megegyezik az előző feladatban dobott energia típussal, akkor újra kell dobni. Ha kettőnél több energiaegység található a roboton a versenykör végén, akkor egyik energiaegységért sem jár pont.

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

REGULAR KATEGÓRIA

Pályaelhagyásnak az minősül, ha a robot bármelyik részével vagy az éppen a robotnál lévő pályaelem érintkezik versenypályán kívüli felülettel. Tehát ha a levegőben kilóg, az még nem minősül pályaelhagyásnak.

Szeretnénk, ha a sorsoláskor használt elemek kerülnének fel a pályára, ezzel is biztosítva egy átláthatóbb, tisztább versenyzést. Így ez azt is jelenti, hogy a sorsolás után kell mindenképp lennie a pálya felrakásnak.

Aki megteheti, hogy falat rak a pálya köré, természetesen ugyanúgy használhatja, mint egy offline verseny esetében. Ettől függetlenül a vonalak és területhatárok betartása ugyanúgy vonatkozik.

A Villám Kihívás kihirdetése ugyanúgy történik majd, mint az alapkihívásé. A kihirdetéskor megosztott dokumentum tartalmazni fogja a pályaelemeket, a sorsolást, a feladatokat és a pontos pontozó táblát is. Illetve felkerül egy szabálymagyarázó videó a honlapunkra is a Villám Kihiváshoz.

Természetesen, ha az FLL versenyen is saját robottal versenyzett.

Regular kategóriában korosztályonként 1-1 (Elementary, Junior, Senior). Open kategóriában pedig összesen 1 csapat jut tovább. WeDo korosztályi verseny egyik kategóriában sem lesz a Nemzetközi Döntőn.

Friendship Invitational versenyek 2022-ben térnek vissza a versenynaptárba.

A rangsorolás pontszám alapján történik, az Alap Kihívás és a Villám Kihívás pontszámainak összegét figyelembe véve. Amennyiben holtverseny alakul ki pontszám alapján, úgy a versenykör ideje dönti el a helyezést, ahol szintén a két kihívás versenykör időinek összegét vesszük figyelembe. Amennyiben egy csapat nem tölt fel Alap Kihívást, úgy az eredménye 0 pont és 120 másodperc, valamint részt sem vehet a Villám Kihíváson. Ha valamelyik csapat Villám Kihíváshoz nem tölt fel anyagot, akkor a Villám Kihívás eredménye automatikusan 0 pont és 120 másodperc.

Az általános szabályzat 3.2 pontja alapján használható indítókeret, ám annak a robottal együtt bele kell férnie a Rajt/Cél területbe és a robot indítása előtt el kell távolítani a pályáról.

A robot és azok az elemek, amik nem sorsolás útján kerülnek fel a pályára, a videó indulásakor már a pályán lehetnek. Ettől függetlenül a pálya szabályosságának bemutatásakor ezeket az elemeket is kérjük a videóban megmutatni.

Mivel a formátum mindenkinek újdonság és a verseny önmagában is sok izgalommal jár, ezért életszerűnek tartjuk, hogy a videókról ez-az lemaradjon véletlenül. Ennek megfelelően büntetést, szankciót nem kap az a csapat, amelyik valamit kifelejt a videójából. Arra viszont szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a csapat saját érdeke mindenről megfelelő felvételt készítenie, hiszen előfordulhatnak esetek, amikor ennek jelentősége van. Például ha felmerül a távvezérlés gyanúja, akkor nehezebb megítélni a helyzetet, ha a robotról nem készült olyan ráközelítés, amin egyértelműen látszik a Wifi és a Bluetooth kikapcsolt állapota. Ugyanígy, ha egy pályaelem induló pozíciójára nem közelített rá a csapat, de távolabbról úgy tűnik, nem megfelelően van a kiindulási területen, akkor lehetséges, hogy az adott elemért járó pontot felülvizsgáljuk, hiszen szabálytalan pozícióból indult ki. A végállapotoknál pedig kiemelten fontos látnunk, hogy a pályaelem a pálya területén belül található e. Hangsúlyozom, ezekben az esetekben bármilyen pont elmaradás vagy szankció a vélt szabálytalanágért jár, önmagában azért, mert a videó nem tartalmazta az adott részt, nem jár büntetés!
Ezzel kapcsolatban ellenőrző lista az „Online szabályok a 2021-es WRO évadra” dokumentum Regular kategória c, pontjában található.

Regular kategóriában nem kell látszani a csapattagoknak.

A Villám Kihívás kihirdetésének napján 17:00 – 18:00 között tartunk Villám Coach megbeszélést online. Linket az időpont közeledtével fogunk küldeni a csapatvezetőknek.

ELEMENTARY KOROSZTÁLY

A szabályzatban az energiatakarékos (fehér) villanykörték megfelelő helyre szállításával kapcsolatban a magyar nyelvű szabályzat azt mondja ki, hogy „csak a célterülettel érintkezik”. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, hogy akkor másik pályaelemmel érintkezhet e a villanykörte. A válasz igen, a megfogalmazás csak a területekre értendő, tehát akkor van a célterületen, ha másik területtel nem érintkezik. Másik pályaelemmel, például egy okos otthon eszközzel, érintkezhet a villanykörte.

A felvételen azt mondja a tárgyat elhelyező csapattag, hogy „A Napot ide helyezzük.” és leteszi az egyik helyre.

A napelemet úgy kell elhelyezni a Rajt/Cél területen, hogy az érintkezzen a robottal és azzal együtt is beleférjen a 25 x 25 x 25 cm mérethatárba. Ezen belül megkötés nincsen rá.

JUNIOR KOROSZTÁLY

Az eredetileg közzétett online formátumot magyarázó szabályzatban véletlenül három kerítésről van szó, aminek fel kell kerülnie az asztalra. A szabálymagyarázó videóban ellenben már jól szerepel, hogy csak két kerítés kell.

OPEN KATEGÓRIA

A videó hosszának –  amit a reg.wro.hu versenyfelületre kell június 22-ig feltölteni – min. 2 – max. 5 percnek kell lennie.

A programkód dokumentáció alatt azt értjük, hogy a projekt bemutatásához használt robot programjáról szeretnénk dokumentációt kérni. A lényege az, hogy lássuk a robot működését, programjait. Ez érkezhet pdf, word formátumban és az oldal korlátozás nem vonatkozik rá, valamint nem része a projekt leírás 15 oldalának.

Amennyiben csak dekorációs elem, úgy lehet másmilyen robot is a bemutatóban.

Regular kategóriában korosztályonként 1-1 (Elementary, Junior, Senior). Open kategóriában pedig összesen 1 csapat jut tovább. WeDo korosztályi verseny egyik kategóriában sem lesz a Nemzetközi Döntőn.

Friendship Invitational versenyek 2022-ben térnek vissza a versenynaptárba.