WRO 2021
KÉRDÉSEK & VÁLASZOK

A Regular és Open kategóriában felmerülő tisztázandó kérdések és válaszok.

⬇️⬇️⬇️

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

REGULAR KATEGÓRIA

Pályaelhagyásnak az minősül, ha a robot bármelyik részével vagy az éppen a robotnál lévő pályaelem érintkezik versenypályán kívüli felülettel. Tehát ha a levegőben kilóg, az még nem minősül pályaelhagyásnak.

Szeretnénk, ha a sorsoláskor használt elemek kerülnének fel a pályára, ezzel is biztosítva egy átláthatóbb, tisztább versenyzést. Így ez azt is jelenti, hogy a sorsolás után kell mindenképp lennie a pálya felrakásnak.

Aki megteheti, hogy falat rak a pálya köré, természetesen ugyanúgy használhatja, mint egy offline verseny esetében. Ettől függetlenül a vonalak és területhatárok betartása ugyanúgy vonatkozik.

A Villám Kihívás kihirdetése ugyanúgy történik majd, mint az alapkihívásé. A kihirdetéskor megosztott dokumentum tartalmazni fogja a pályaelemeket, a sorsolást, a feladatokat és a pontos pontozó táblát is. Illetve felkerül egy szabálymagyarázó videó a honlapunkra is a Villám Kihiváshoz.

Természetesen, ha az FLL versenyen is saját robottal versenyzett.

Regular kategóriában korosztályonként 1-1 (Elementary, Junior, Senior). Open kategóriában pedig összesen 1 csapat jut tovább. WeDo korosztályi verseny egyik kategóriában sem lesz a Nemzetközi Döntőn.

Friendship Invitational versenyek 2022-ben térnek vissza a versenynaptárba.

A rangsorolás pontszám alapján történik, az Alap Kihívás és a Villám Kihívás pontszámainak összegét figyelembe véve. Amennyiben holtverseny alakul ki pontszám alapján, úgy a versenykör ideje dönti el a helyezést, ahol szintén a két kihívás versenykör időinek összegét vesszük figyelembe. Amennyiben egy csapat nem tölt fel Alap Kihívást, úgy az eredménye 0 pont és 120 másodperc, valamint részt sem vehet a Villám Kihíváson. Ha valamelyik csapat Villám Kihíváshoz nem tölt fel anyagot, akkor a Villám Kihívás eredménye automatikusan 0 pont és 120 másodperc.

Az általános szabályzat 3.2 pontja alapján használható indítókeret, ám annak a robottal együtt bele kell férnie a Rajt/Cél területbe és a robot indítása előtt el kell távolítani a pályáról.

A robot és azok az elemek, amik nem sorsolás útján kerülnek fel a pályára, a videó indulásakor már a pályán lehetnek. Ettől függetlenül a pálya szabályosságának bemutatásakor ezeket az elemeket is kérjük a videóban megmutatni.

Mivel a formátum mindenkinek újdonság és a verseny önmagában is sok izgalommal jár, ezért életszerűnek tartjuk, hogy a videókról ez-az lemaradjon véletlenül. Ennek megfelelően büntetést, szankciót nem kap az a csapat, amelyik valamit kifelejt a videójából. Arra viszont szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a csapat saját érdeke mindenről megfelelő felvételt készítenie, hiszen előfordulhatnak esetek, amikor ennek jelentősége van. Például ha felmerül a távvezérlés gyanúja, akkor nehezebb megítélni a helyzetet, ha a robotról nem készült olyan ráközelítés, amin egyértelműen látszik a Wifi és a Bluetooth kikapcsolt állapota. Ugyanígy, ha egy pályaelem induló pozíciójára nem közelített rá a csapat, de távolabbról úgy tűnik, nem megfelelően van a kiindulási területen, akkor lehetséges, hogy az adott elemért járó pontot felülvizsgáljuk, hiszen szabálytalan pozícióból indult ki. A végállapotoknál pedig kiemelten fontos látnunk, hogy a pályaelem a pálya területén belül található e. Hangsúlyozom, ezekben az esetekben bármilyen pont elmaradás vagy szankció a vélt szabálytalanágért jár, önmagában azért, mert a videó nem tartalmazta az adott részt, nem jár büntetés!
Ezzel kapcsolatban ellenőrző lista az „Online szabályok a 2021-es WRO évadra” dokumentum Regular kategória c, pontjában található.

Regular kategóriában nem kell látszani a csapattagoknak.

A Villám Kihívás kihirdetésének napján 17:00 – 18:00 között tartunk Villám Coach megbeszélést online. Linket az időpont közeledtével fogunk küldeni a csapatvezetőknek.

ELEMENTARY KOROSZTÁLY

A szabályzatban az energiatakarékos (fehér) villanykörték megfelelő helyre szállításával kapcsolatban a magyar nyelvű szabályzat azt mondja ki, hogy „csak a célterülettel érintkezik”. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, hogy akkor másik pályaelemmel érintkezhet e a villanykörte. A válasz igen, a megfogalmazás csak a területekre értendő, tehát akkor van a célterületen, ha másik területtel nem érintkezik. Másik pályaelemmel, például egy okos otthon eszközzel, érintkezhet a villanykörte.

A felvételen azt mondja a tárgyat elhelyező csapattag, hogy „A Napot ide helyezzük.” és leteszi az egyik helyre.

A napelemet úgy kell elhelyezni a Rajt/Cél területen, hogy az érintkezzen a robottal és azzal együtt is beleférjen a 25 x 25 x 25 cm mérethatárba. Ezen belül megkötés nincsen rá.

JUNIOR KOROSZTÁLY

Az eredetileg közzétett online formátumot magyarázó szabályzatban véletlenül három kerítésről van szó, aminek fel kell kerülnie az asztalra. A szabálymagyarázó videóban ellenben már jól szerepel, hogy csak két kerítés kell.

OPEN KATEGÓRIA

A videó hosszának –  amit a reg.wro.hu versenyfelületre kell június 22-ig feltölteni – min. 2 – max. 5 percnek kell lennie.

A programkód dokumentáció alatt azt értjük, hogy a projekt bemutatásához használt robot programjáról szeretnénk dokumentációt kérni. A lényege az, hogy lássuk a robot működését, programjait. Ez érkezhet pdf, word formátumban és az oldal korlátozás nem vonatkozik rá, valamint nem része a projekt leírás 15 oldalának.

Amennyiben csak dekorációs elem, úgy lehet másmilyen robot is a bemutatóban.

Regular kategóriában korosztályonként 1-1 (Elementary, Junior, Senior). Open kategóriában pedig összesen 1 csapat jut tovább. WeDo korosztályi verseny egyik kategóriában sem lesz a Nemzetközi Döntőn.

Friendship Invitational versenyek 2022-ben térnek vissza a versenynaptárba.