KÉRDÉSEK & VÁLASZOK

A 2020-as WRO szezonban felmerülő tisztázandó kérdések és válaszok.

⬇️⬇️⬇️

REGULAR ÁLTALÁNOS SZABÁLY

A szabályzat 6.10. pontjának rendelkezése szerint a vezérlőegységnek kikapcsolt állapotban kell lennie. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy ez gondot okozhat néhány csapatnak, így a csapat döntése szerint, a vezérlőegység maradhat bekapcsolt állapotban. A 2021-es szabályzatban már így is fog szerepelni.

Az eredeti LEGO elemeken (pl.: NXT, EV3, motorok, szenzorok, stb.) semmilyen módosítást nem hajthatnak végre a csapatok. Ez alól kivételt képeznek az eredeti LEGO kötelek és csövek, amik méretre vághatók.

REGULAR WEDO

A bíró távolítja el a tüzeket a pályáról.

A WeDo Regular asztalon minden színes rész pontozáskor az adott terület részeként értendő – beleértve a vonalakat és kis fákat.

REGULAR ELEMENTARY

Észrevettük, hogy a kiadott szabályzatban a szóhasználat nem tiszta és nem következetes, ahol különbséget tettük cél terület és cél hely között.
A helyes értelmezés szerint a Kórház, Iskola és Lakott terület is két-két célterülettel rendelkezik. A robotnak ezekre a területekre kell szállítaniuk a vészhelyzeti felszereléseket, célterületenként egy ér pontot.
(A továbbiakban nem alkalmazzuk a cél hely kifejezést.)

REGULAR JUNIOR

Ahhoz, hogy egy hó elem pontot érjen, vagy közvetlenül érintkeznie kell a hó gyűjtőhely területével (a hó elem a pályán van), vagy közvetve érintkezik a hó gyűjtőterülettel (másik hó elem vagy a zöld fal tetején helyezkedik el). A hó elemre úgy kell tekinteni, hogy az sem közvetlenül, sem közvetetten nem érintkezik a gyűjtőterülettel, amennyiben az elem érintkezik a robottal is és a robot a gyűjtőhelyen van vagy hozzáér más hó elemekhez is vagy hozzáér a zöld falhoz. Felülnézetből kell megítélni egy hó elem helyzetét, hogy melyik területen belül helyezkedik el (normál gyűjtőhely vagy magasított gyűjtőhely).

A magasított hó gyűjtőhely falát el lehet mozdítani. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a maximális pontot adó terület (piros téglalap) mérete lecsökken és sokkal nehezebb elérni a maximális pontszámot. A pontozáshoz mindig a hó elemek végső helyzetét vesszük figyelembe (hogy a gyűjtőhelyen belül és a piros téglalapon belül helyezkednek e el).

A magasított hó gyűjtőhely fala megemelhető és újra visszahelyezhető a pályára. Fontos, hogy a falnak a végső pozíciójában teljesen a pálya felületén kell lennie. Ha egy hó elem úgy kerül a fal alá, hogy az a hó elemre támaszkodik és nem tud teljesen a pálya felszínén lenni, akkor az hó elemenként csak 3 pontot ér a maximális 5 helyett.

 1. Fák 3 fa nőtt ki az utcák mentén és ezeket nem szabad sem elmozdítani, sem megrongálni. Három különböző kinézetű fa van – A, B és C. Minden országban a Nemzeti Szervező dönti el, hogy melyik típusú fa vagy fák kerülnek a pályára az ottani versenyeken. A verzió B verzió C verzió A fákat a Fa Területen belül a sötétszürke területekre kell helyezni.
  2020-as Nemzeti Döntőn mindhárom fával fognak találkozni a fiatal versenyzők.
  “A” fa a zöld területen fog elhelyezkedni.
  “B” fa a sarokban található sötétszürke területen,
  “C” fa a kék területen belül kijelölt sötétszürke területlen fog elhelyezkedni.
 2. Járművek 4 jármű akadt el az utcákon, mindegyik utcán egy. Három különböző jármű verzió van – A, B és C. Minden országban a Nemzeti Szervező dönti el, hogy melyik típusú jármű vagy járművek kerülnek a pályára az ottani versenyeken. 
  2020-as Nemzeti Döntőn csak A tipusú járművekkel fognak találkozni a fiatal versenyzők.

REGULAR SENIOR

A homokzsákoknak a fekete vonalat kell érinteniük, hogy pontot érjenek (az érintésért vagy a ház védelme érdekében).
Az azonban nem fontos, hogy a homokzsák álló vagy fekvő helyzetben van.

Igen, Senior kategóriában a robot minden egyes része beleszámít a vetületbe.
Ha olyan helyzet alakul ki, ahol nem látható pontosan, hogy a vetület belül van e egy adott területen, akkor a bíró mindig a csapat javára dönt.

A szabályok azt mondják ki, hogy a fekete vonalak nem részei az adott területeknek. Ez alól kivételt képez a ház területe. Ez esetben a fekete vonal is része a ház területnek (lásd fényképen a Pontozási Útmutatóban).

A gát állapotjelző kártya határozza meg a versenykör elején, hogy a kapható pontok hogyan oszlanak el a versenypályán. A cseréjükkel a csapat nem jut előnyhöz és nem változtat a megszerezhető összes pont mennyiségén.

Szabályaink azt mondják ki, hogy „A robot az induláskor már magával viheti ezeket.” A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy indítás előtt vagy a robotra kell tenni vagy a pályára kell helyezni úgy, hogy érintkezzen a robottal. Versenykör megkezdésekor máshova nem helyezhető a pályán. Ha nincs rá szükség, akkor eltávolítható a pályáról.

Fák, amelyek elmozdítása büntető pontot jelent.
2020-as Nemzeti Döntőn három fajta fával találkozhatnak a versenyzők a senior korosztályban.
1.:  0,33 l üdítős doboz
2.: Toalett papír guriga
3.: Kéztörlő papír guriga

A nemzeti szervező igyekezett olyan fa elemeket használni, melyekhez minden csapat könnyedén hozzáférhet.

FOOTBALL

Ez azt jelenti, hogy a kerekek nem választhatók el a motor két külön oldalára.
Lásd fényképet.

Football

ADVANCED ROBOTICS CHALLENGE

Azok a csapatok, amelyek terveznek használni támogató/másik vezérlőt is és programozható kamerát, az alábbi szabályoknak kell megfelelniük:
A fő vezérlő vagy Single board computer (SBC) vagy Single board microcontroller (SBM). Az összes döntéshozatalt, szenzor adat manpilációt és vezérlést ezen kell végrehajtani. Másik vezérlők használhatóak támogatóként, de csak arra, hogy a fő vezérlőt segítség a motorok vezérlésében. Támogató vezérlők használhatóak arra is, hogy megnöveljék a fő vezérlő inputjainak és outputjainak számát. A szenzorokból szerzett adatok manipulálása mindenképp a fő vezérlőn kell történjen és nem a támogató vezérlőn. A programozható kameráknak a fő vezérlő számára kell képet vagy videót szolgáltatniuk és az SBC-nek/SBM-nek kell a kép feldolgozást végrehajtani.

Az OpenMV kamera több mint egyszerű szenzor, tulajdonképpen önmagában egy számításokat végző egység.
Vissza utalva arra, amit a támogató vezérlőkről írtunk fentebb, az OpenMV kamera csak akkor engedélyezett, ha képfeldolgozásra nem használja a csapat.
A csapatoknak adatot kell szolgáltatniuk a bírók számára (betekintés a forráskódba, áramkör diagram, stb.), hogy bizonyítsák, a képfeldolgozást a fő SBC/SBM végzi.