WRO 2024
KÉRDÉSEK & VÁLASZOK

A szabályokkal kapcsolatban beérkezett kérdéseket, valamint a szabályok esetleges frissítéseit itt fogjuk közzé tenni!

Fontos: a regisztrációs időszak lezárása után leadott változtatások esetén nem tudjuk garantálni, hogy megváltoztassuk a leadott étkezési igényeket. Amennyiben a teljes csapat megbetegedés miatt nem tud részt venni a versenyen, úgy mindenképp vegye fel a kapcsolatot velünk emailben (hungary@wro.hu)!

Minden kategóriában a versenyző csapatoknak a verseny napja előtt 2 nappal fel kell töltenie a csapattagok és a csapatvezető által is aláírt Etika Kódexet. Ezzel elfogadják az igazságos és fair versenyzés elveit. Ezeket akkor küldjük el a csapatvezetők számára, mikor a regisztrációs idő lejárt.
Future Innovators kategóriában továbbá fel kell tölteni 5 nappal a verseny napja előtt a projekt beszámolót és a projektet bemutató videót is.

ROBOMISSION KATEGÓRIA

Engedélyezett az indító keret használata, de az indítókeretnek a robot ellenőrzésnél (robotcheck asztalnál) bele kell férnie a 25x25x25cm-es kockába, illetve a versenyasztalnál az indulás pillanatában szintén bele kell hogy férjen a 25x25x25cm-es kockába
Nem lóghat ki és a versenyzők azt nem vehetik el! A robotindulásánál az asztalon kell lennie és ott is kell maradnia, a versenyzők nem vehetik el! 

Elementary korosztály

Igen, a „víz” elemet a robotra lehet helyezni.
Fontos viszont figyelemmel lenni a 6.6. szabályra: A robotnak a „víz” elemmel együtt a 250 mm X 250 mm X 250 mm mérethatáron belül kell lennie. A „víz” elemnek akkor is a rajtterületen kell lennie, ha nem használják.

Ha egy pályaelem teljes terjedelmével az adott területen található, akkor a pályaelem csak és kizárólag az adott területtel érintkezik.

Elementary korosztály

  • Piros és sárga zöldségek tekintetében, a teljes pont elérése érdekében a zöldségek akár összeérhetnek, illetve érhetnek a falhoz is. Azaz érhetnek másik elemhez is. Amennyiben hozzáérnek akkor a teljes pontot fogják megkapni.

Junior korosztály

Igen, a kábel elhelyezhető a roboton.
Fontos viszont figyelemmel lenni a 6.6. szabályra: A robotnak a kábellel együtt a 250 mm X 250 mm X 250 mm mérethatáron belül kell lennie. A kábelnek akkor is a rajtterületen kell lennie, ha nem használják.

A zöld kezdő szettek akkor tekinthető a házon belülinek, ha kizárólag a házon belüli zöld területet érinti.

Nem, a teljes pontszám (11 pont) akkor jár a kábelért, ha semmi máshoz nem ér hozzá, kizárólag a célterülethez („B töltőállomás”).

Ha egy pályaelem teljes terjedelmével az adott területen található, akkor a pályaelem csak és kizárólag az adott területtel érintkezik.

 

Junior korosztály:

  • Park elemek tekintetében, a teljes pont elérése érdekében a park elemek  összeérhetnek, illetve érhetnek a falhoz is. Azaz érhetnek másik elemhez is . Abban az esetben, ha hozzáérnek akkor a teljes pontot fogják megkapni.
  • Házak zöldítése tekintetében a zöld kezdő szett a társasház- és a családiházzal  érintkezhet és ebben az esetben is jár a maximum pont, szabályoknak megfelelően. 

 A zöld induló készlet akkor tekinthető a házon belül, ha csak a házon belüli zöld területet érinti.

Senior korosztály

ROBOSPORTS KATEGÓRIA

Nem, nem megengedett narancssárga vagy lila színű tartalom megjelenítése a kijelzőn.

Az ellenfél robotjainak megzavarására tett bármilyen kísérlet sportszerűtlen magatartásnak minősül, és a versenyből való kizárást vonja maga után!

Nem, boost konverterek használata nem engedélyezett.

A vezérlőszoftver az összes olyan szoftver, amely a robot és alkatrészeinek vezérlésére szolgál. Bármilyen programozási nyelv használható.

Mindkét robot fő vezérlője kommunikálhat egymással. Ez azt jelenti, hogy csak a LEGO-vezérlő vagy az Arduino fő vezérlő kommunikálhat egymással. Nem megengedett további eszközök hozzáadása a kommunikációhoz.

Figyelj rá, hogy olyan vezérlőt válassz, amelyikbe ez a funkció be van építve.

A versenyen csak normál egyenáramú motorok használhatók.

A következő motorok/alkatrészek nem engedélyezettek:
– Kefe nélküli egyenáramú elektromos motorok (BLCD motorok)
– Szolenoidok
– Lineáris motorokAmennyiben kérdésed van valamelyik kategória szabályával kapcsolatban, írj nekünk!