REGULAR KATEGÓRIA

WEDO

10 év alatti korosztály

ELEMENTARY

8 – 12 év közötti korosztály

JUNIOR

12 – 15 év közötti korosztály

SENIOR

15 – 20 év közötti korosztály

Miért érdemes a versenyre jelentkezni?

A robotika kiválóan alkalmas felületet ad a 21. századi készségek elsajátítására. A robotikai kihívások megoldása elősegíti a fiatalok innovatív gondolkodását és fejleszti a problémamegoldó képességüket. A robotika több iskolai tantárgyat is felölel, így a diákoknak egyszerre kell tanulniuk és fejleszteniük magukat a természettudományok, technológia, tervezés, matematika és programozás területén. A robotok építésének egyik legnagyobb előnye, hogy a diákok közben jól szórakoznak is. Együtt dolgoznak és együtt fedezik fel a saját megoldásaikat az adódó problémákra. A coachok segítik őket ezen az úton, kellő távolságtartással, hogy a diákok maguk élhessék át saját sikereiket és kudarcaikat egyaránt. Miközben ebben a támogató és intenzív környezetben fejlődnek, a gyerekek szinte észrevétlenül szívják magukba a tudást. Végső soron pedig a tiszta versenyzés végén minden résztvevő elmondhatja, hogy a legjobbját nyújtotta, sokat tanult és jól élményekkel gazdagodott.

Általános tájékoztató és információk
(frissítve)

Információk az online versenyre vonatkozóan
(frissítve)

Regular kategória általános szabályok

Ismerd meg a kategóriára vonatkozó általános szabályokat. Mekkora robotot kell építeni? Milyen szoftvert lehet használni? Milyen típusú elemek használhatók? Hogyan kell beküldeni a feladatot?

Kattints a videóra és tudj meg minden fontos információt

Regular kategória
WeDo szabályok

Ismerd meg a WeDo korosztályra vonatkozó szabályokat. Hogy néz ki a pálya? Milyen pályaelemeket kell megépítenetek? Milyen feladatokat kell a robotnak végrehajtania?

Kattints a videóra és tudj meg minden fontos információt

Regular kategória
Elementary szabályok

Ismerd meg az Elementary korosztályra vonatkozó szabályokat. Hogy néz ki a pálya? Milyen pályaelemeket kell megépítenetek? Milyen feladatokat kell a robotnak végrehajtania?

Kattints a videóra és tudj meg minden fontos információt

Regular kategória
Junior szabályok

Ismerd meg a Junior korosztályra vonatkozó szabályokat. Hogy néz ki a pálya? Milyen pályaelemeket kell megépítenetek? Milyen feladatokat kell a robotnak végrehajtania?

Kattints a videóra és tudj meg minden fontos információt

Regular kategória
Senior szabályok

Ismerd meg a Senior korosztályra vonatkozó szabályokat. Hogy néz ki a pálya? Milyen pályaelemeket kell megépítenetek? Milyen feladatokat kell a robotnak végrehajtania?

Kattints a videóra és tudj meg minden fontos információt

Regular kategória
Hogyan videózz?

Elkezdtétek már a csapatoddal menetkörötök gyakorlása közben a videó felvételét?

Felmerültek bennetek kérdések, hogy mégis hogyan videózzatok? A segítség és a válaszok a kérdéseitekre megérkeztek!

CSAPATNÉVSOR

A regisztráció lezárult a WRO2021 versenyszezonjára és kialakult a végső csapatnévsor a Regular kategória egyes korosztályaiban. Ha érdekel, hogy a saját korosztályodban kikkel fogja a csapatod összemérni a tudását, kattints a gombra és nézd meg, hány csapat nevezett az egyes korosztályokba.

KOROSZTÁLYOK

Regular és az Open kategória korosztályi meghatározásánál is látható, hogy 1 év fedésben vannak a korosztályok. Kérlek, vedd figyelembe, hogy a csapattagok korát a 2021-es teljes naptári évhez kell viszonyítani. Ha valamelyik csapattag idén tölt be (az év bármelyik hónapjában) olyan kort, amivel már egy másik korosztályban kellene indulnia, akkor az egyel idősebb korosztályban kell indulnia.
 
Pl. ha valaki most 11 éves, de 2021. december 10-én tölti be a 12. életévét, akkor két lehetőség közül választhat:
 • Regular vagy Open kategóriában indulhat Elementary korosztályban, ha a csapattársai életkora 9 és 10 év.
 • Regular vagy Open kategóriában indulhat Junior korosztályban, ha a csapattársai életkora 13 és 14 év.
Pl. ha valaki most 12 éves, de 2021. december 10-én tölti be a 13. életévét, akkor ő Regular vagy Open kategóriában csak Junior korosztályban indulhat.

WEDO
ERDŐTÜZEK

WeDo korosztályban a 2020-as versenyfeladatot kell megoldani a csapatoknak. A szabályon és a versenypályán nem  változtatott a nemzetközi szervezet.

Az erdőtüzek minden nyáron problémákat okoznak Kanadában. A tüzek rendszeresen elpusztítják az erdők nagy részét és sokszor előfordul, hogy a tüzek elérik a lakott területeket is, ahonnan az embereket biztonságos helyre kell kimenteni. A tüzek száraz, meleg időben keletkeznek és terjednek. A klímaváltozás miatt egyre hosszabbak és szárazabbak a nyarak. Kanadának szembe kell néznie ezzel a növekvő veszéllyel.

ELEMENTARY
OTTHONI ENERGIA

A jövő szempontjából nagyon fontos az energiaforrások felelős felhasználása. Fontos a társadalom és fontos a saját otthonaink számára is. Az Elementary korosztály versenypályáján a robot segít az otthonok modernizálásában. A robot lecseréli a régi típusú izzókat új, enerigatakarékos izzókra. Továbbá a robot napelem cellákat telepít a tetőre és okos otthon eszközöket is telepít. Ezek segítenek csökkenteni a ház enerigaigényét és egyúttal felhasználja a rendelkezésre álló megújuló enerigaforrásokat.

JUNIOR
PARKOLÁS ÉS FELTÖLTÉS

Egyre több elektromos autó jelenik meg az utakon és sok esetben magával hozza a töltésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítését is. Jelenleg egy elektromos autó töltése több órát is igénybe vesz, ellentétben a benzinkutak gyors kiszolgálásával, ami új innovációkhoz vezetett. Az egyik ilyen ötlet az autók töltése miközben parkolnak. Egy intelligens parkolóházban a jövőben egy robot kiválogatja a parkoló autókat és a töltést igénylő hybrid vagy elektromos járműveket a töltőállomásra helyezi.

SENIOR
SOKSZÍNŰ ENERGIA

A modern világ mindennapi életvitele egyre több energiát igényel mind a háztartások, mind az ipar számára. A villamosenergia és a hozzá kapcsolódó technológiák elterjedése – mint az elektromos járművek – megváltoztatják az emberek fogyasztási szokásait. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy hosszútávon az energiatermelés (gáz, olaj) hagyományos módjai nem fenntarthatóak. A megújuló energiaforrások használata egyre népszerűbbé válik. Viszont egyes megújuló energiaforrások, mint a nap vagy szél, nem folyamatos és állandó források; az időjárás függvényében változik a hatékonyságuk. Nagy kihívás olyan elektromos hálózatot tervezni, ami okosan fel tudja venni az energiát több forrásból is. 

WRO2021 VERSENYFELÜLET

A WRO2021 versenyfelületén keresztül fog lezajlani az idei magyarországi versenyszezon. Arról, hogy pontosan milyen fájlokat kell feltölteni a felületre és milyen formában, azt az “Általános tájékozató és információk“, illetve a “Tájékoztató az online versenyszezonra vonatkozóan” dokumentumokban olvashatod el.

INFORMÁCIÓK ÉS SEGÍTSÉG A REGISZTRÁCIÓHOZ

A WRO2020-as versenyszezonjára befizetett nevezési díjat áthoztam a 2021-es versenyszezonra.
Hogyan tudom ezt jelezni a szervezők felé?

 1. lépés: Regisztráld csapatodat a reg.wro.hu oldalon Regular vagy Open kategóriában.
 2. lépés: Amennyiben Regular kategóriában indítasz csapatot és kérsz versenypálya lapot, töltsd ki a kézbesítési- és számlázási adatokat. Ha nem kérsz versenypálya lapot vagy Open kategóriában indítasz csapatot, hagyd üresen a számlázási adatok részt.
 3. lépés: Miután befejezted a csapat regisztrációját, írj egy emailt az ezs@wro.hu címre és add meg, hogy tavaly melyik csapat regisztrációs díját hoztad át az idei évre és most melyik csapat esetében szeretnéd ezt felhasználni. Nálunk vezetve vannak a tavalyi maradvány összegek, azonban ha más csapatnévvel / csapatösszetétellel indulsz idén, nem fogjuk tudni beazonosítani, melyik csapat áthozott nevezési díját kell az idei évi csapathoz rendelni.

Az Edu Robotics Cup versenyen ingyenes nevezési díjat kaptam a WRO2021-es versenyszezonjára.
Hogyan tudom ezt jelezni a szervezők felé?

 1. lépés: Regisztráld csapatodat a reg.wro.hu oldalon Regular vagy Open kategóriában.
 2. lépés: Amennyiben Regular kategóriában indítasz csapatot és kérsz versenypálya lapot, töltsd ki a kézbesítési- és számlázási adatokat. Ha nem kérsz versenypálya lapot vagy Open kategóriában indítasz csapatot, hagyd üresen a számlázási adatok részt.
 3. lépés: Miután befejezted a csapat regisztrációját, írj egy emailt az ezs@wro.hu címre és add meg, hogy az ERC-n melyik csapattal nyertél ingyenes regisztrációt és a WRO2021-es versenyén melyik csapat kapcsán szeretnéd ezt felhasználni. Nálunk vezetve vannak a csapatok, akik ingyenes nevezést nyertek, azonban ha más csapatnévvel / csapatösszetétellel indulsz a WRO-n, nem fogjuk tudni beazonosítani, melyik csapat nyereményét szeretnéd csapathoz rendelni.

Regular kategóriában indítok csapatot, de nem kérek versenypálya lapot vagy már van csapatnak tavalyról WeDo versenypálya lapja.
Hogyan tudom ezt jelezni a szervezők felé?

 1. lépés: Regisztráld csapatodat a reg.wro.hu oldalon Regular  kategóriában.
 2. lépés: írd be a “Kézbesítési adatok” soraiba, hogy nem kérsz versenypályát.

Aki kitölti a “Kézbesítési adatokat”, azt automatikusan úgy vesszük, hogy versenypálya lapot szeretne rendelni és a számlát is ez alapján fogjuk kiállítani. Ezért kérünk, hogy figyelmesen töltsd ki a regisztrációs űrlapot.

Megrendelőre van szükségem ahhoz, hogy csapato(ka)t tudjak regisztrálni vagy versenypálya lapot tudjak rendelni.
Hogyan tudom ezt jelezni a szervezők felé?

Küldd el a megrendelőt, ajánlatkérő lapot az ezs@wro.hu email címre. Mindenképp legyen feltüntetve a megrendelőn / ajánlatkérésen vagy az emailben, amiben megküldöd ezeket, hogy csapatregisztráció esetében milyen csapatnéven fogsz regisztrálni a rendszerbe vagy melyik csapatnak szeretnél versenypályát rendelni. Ez azért fontos, mert egy tankerületre több csapat is kér számlát és ezek hiányában nem fogjuk tudni beazonosítani, hogy az adott megrendelőhöz melyik csapat tartozik, ha nem tünteted fel. A csapatregisztrációról kiállított számlán minden esetben szerepel a csapatnév is, hogy utólag könnyebben menjen a beazonosítás.

FONTOS DÁTUMOK, INFORMÁCIÓK

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2021. április 30.

REGISZTRÁCIÓS DÍJ

10.000 Ft / csapat (ha egy csapatot több kategóriában is indítasz, akkor minden jelentkezés után meg kell fizetni a regisztrációs díjat)

ONLINE VERSENY IDŐPONTJA

2021. január 15 - június 27.
Feladat beküldési határideje: 2021. június 22. 23:59

VILLÁM KIHÍVÁS IDŐPONTJA

2021. június 23 - 27.
A csapatok június 23-án fogják megkapni a feladatot, aminek kidolgozására 5 nap áll rendelkezésre. A Kihívást az adott korosztály versenypályáján kell végrehajtani.

VERSENYPROGRAM

Miután a csapat elolvasta a szabályokat és a feladat dokumentumokat, elkezdődik a verseny előkészülete. A feladatok megoldására stratégia kerül kidolgozásra, a robotot felépítik, programozzák és tesztelik a játékpályán. Ugyancsak a robot összeszerelését a versenyt megelőző hetekben gyakorolják.

A honlapon közzétett program alapján az online verseny két részből áll:

 • szabályban leírt versenyfeladat végrehajtása (2021. június 22-ig)
 • Villám Kihívás (2021. június 23-27. között)
A végleges sorrend a WRO által megadott versenyfeladatok és az ezekre épülő Villám Kihívás feladataira kapott pontok összegéből alakul ki.

FELADATOK BEKÜLDÉSE

Minden csapatnak a szabály kihirdetését követően lehetősége van arra, hogy elkezdje megépíteni a robotot, ami végre fogja hajtani a feladatokat. A robot megépítése mellett a program megírását is el kell kezdeni, ami alapján a robot a versenypályán végrehajtja az előre meghatározott feladatokat. Fontos, hogy online versenyről van szó, ezért mindenképp rendelkeznie kell a csapatnak a megfelelő korosztály versenypályájával.

A feladatok végrehajtásáról készített videót bármikor fel lehet tölteni a versenyfelületre, egészen 2021. június 22. 23:59-ig. A verseny második része 2021. június 23-27. között fog lezajlani, ez lesz a Villám Kihívás, amikor a csapatok plusz feladatokat kapnak a versenypályán, amire a rendelkezésre álló időben megoldást kell találni, átépíteni a robotot és átírni a programot az új kihívásoknak megfelelően.

bÍRÓI ÉRTÉKELÉS

A csapatok által beküldött videókat és a programról készített dokumentációt szakértő bírók fogják értékelni. Minden csapat feltöltött anyagát 2 db bíró fogja megnézni, akik közösen fogják lepontozni a látottakat. Arról, hogy a csapat pályamunkája értékelésre került, a versenyfelületről automatikus emailben fog értesítést kapni az, akinek a profiljához hozzá lett adva az adott csapat. A kapott értékelőlapot a versenyfelületen el kell fogadnia a csapatnak ahhoz, hogy lezártnak legyen tekinthető a beadott munka.

SEGÉDANYAGOK A FELKÉSZÜLÉSHEZ

Szeretnénk, ha mindenki számára élvezetes is lenne a versenyzés és minden feladat egyértelmű lenne minden versenyzőnek. Ehhez videós segédleteket fognak készíteni számotokra a verseny főbírói, amiben nemcsak a szabályok bemutatására fog sor kerülni, hanem arra is, hogy pontosan milyen formában várjuk tőletek a beadott pályamunkákat. Az elkészített videók ezen az oldalon, illetve az Edutus Egyetem Youtube csatornáján lesznek közzétéve.

WRO BRICK SZETT RENDELÉS

Ha a megrendelés leadásához szükség van árajánlatra vagy megrendelőre a szettel kapcsolatosan, azt az mp@wro.hu címen tudsz kérni.

A szett ára: 12.500 Ft +áfa, ami a szállítási költséget is tartalmazza

 

VIDEÓK KORÁBBI VERSENYEKRŐL