Robotmodell:
Open kategóriában a csapatok robotmodellt építenek. A robotmodell lehet egy nagy robot, több kisebb robot együtt dolgozva, vagy egy nagyobb robotvezérléssel működő (érzékelők stb.). A kreativitás itt nincs korlátozva.

Stand mérete:
A csapatok rendelkezésére álló terület legfeljebb 2m x 2m x 2m. Egy csapat megjelenítő felületei minden elemének a megszabott stand területén belük kell maradnia.

Anyaghasználat:
Minden robotot NXT vagy EV3 vezérlővel, valamint tetszőleges szoftverrel lehet működtetni. Nincs korlátozás a LEGO® elemek és más anyagok arányára, használatára vonatkozóan.

Programozás:
A csapat bármilyen programot használhat a programozáshoz.

Dokumentáció:
A csapatoknak egy írásbeli és illusztrált jelentést kell benyújtaniuk, amelyben összefoglalják, hogy mire képes és miben egyedi a robotjuk, és hogy miképpen felel meg a kiírás szerinti témának. A jelentésnek tartalmaznia kell egy vizuális leírást képekkel, ábrákkal és/vagy fotókkal különböző szögekből, valamint egy példát a programról. A jelentés egy példányát nyomtatott formában át kell adni a bíróknak az értékeléskor.
A csapatoknak be kell küldeniük egy videót (maximum 2 perc), amelyben bemutatják a robotjuk működését.

Stand dekoráció:
A csapatoknak a standjaikat egy vagy több, legalább 120 cm x 90 cm méretű poszterrel kell dekorálniuk. A poszterek mutassák be a robot projektet a látogatók számára.

A csapatok három különböző korcsoportban versenyezhetnek az Open kategóriában:

 • Elementary: 12 év alatti korosztály
 • Junior: 13-15 év közötti korosztály
 • Senior: 16-19 év közötti korosztály

Minden korcsoport esetében külön kihívás van, amely megfelel az adott korosztálynak. Ennek megfelelően csak a korcsoporton belül versenyeznek a csapatok. A csapatoknak minden korosztályban angolul kell megtartani a feladathoz készített prezentációt.

A korcsoport megállapítása: az adott naptári évben mennyi idős a résztvevő. Részletes információ az aktuális szezon oldalán található.

A csapattagok közül legalább egynek abban a korcsoportban kell lennie, amelybe a csapatot benevezték. A további résztvevők (1 vagy 2) legfeljebb egy évvel fiatalabbak lehetnek, mint a korcsoportban megadott.

Ez azt jelenti, hogy például egy junior csapat 13 éves és két 12 éves korúakból állhat (a születési évvel számoljunk). Ugyanakkor az “egy évvel fiatalabb” korlátozás azt is jelenti, hogy a 12 évesek nem tudnak egy 17 éves korosztályban versenyző csapatot alapítani. Tehát mindig a következő magasabb korosztályba indulhat. Ezenkívül ez a feltétel vonatkozik az Elementary korcsoportra is (ahol a 7 évesek egy csapat tagjai lehetnek) és a Football kategória (ahol a 9 évesek lehetnek csapatok).

Korcsoport: 10 év alatti korosztály

Feladatok: Az Elementary korosztály feladatai egyszerűsítve kis meglepetés szabállyal a versenynapon 

Eszközök: A vezérlőegységnek, motornak és szenzoroknak, amik a WeDo robot összeépítéséhez szükségesek LEGO Education WeDo 2.0 CoreSet-ből kell származniuk. Bármilyen mennyiségben és kombinációban lehet vezérlőegységeket (Smarthub), motorokat és szenzorokat használni. Minden LEGO márkájú nem elektromos / nem digitális eszközt, elemet lehet használni a robot összeépítéséhez.

Robot maximális mérete: 250mm x 250mm x 250mm 

Csapatösszetétel: 1 csapatvezető + 2-3 csapattag

A feladat közzététele után:
Miután a csapat elolvasta a szabályokat és a feladatdokumentumokat, elkezdődik a verseny előkészülete.

A verseny napja:
A honlapon közzétett versenyprogram alapján a verseny napja több szakaszra osztható:

 • betelepülés a standra
 • robotok tesztelése
 • felkészülés az angol nyelvű prezentálásra
 • zsűri értékelés

A zsűri értékelése:
A csapat az időbeosztásnak megfelelően felkészül a zsűri fogadására. A zsűri értékelés csapatonként 10 percet vesz igénybe (5 perc a projekt bemutatásához, 5 perc a kérdések megválaszolásához), és két értékelési körből áll, amelyeket különböző zsűri csoportok végeznek.

A zsűri értékelését egy értékelőlap segítségével végzik el. Ezeket a pontokat egy súlyozás alapján számított teljes pontszámra alakítják át. Az értékelőlap az aktuális szezon szabályzatában érhető el.

Összességében a csapat maximum 200 pontot érhet el, amely öt témakörből áll:

 • Projekt (max 50 pont)
 • Programozás (max. 45 pont)
 • Építés (max 45 pont)
 • Bemutatás (maximum 40 pont)
 • Csapatmunka (max 20 pont)

Példa: Ha egy csapat 9 pontot kap a zsűritől a Csapatszellem részterületen (maximum 5 pont, tématerület Csapatmunka) ez 4,5 pontot kap (4,5 pont = 5 pont * 9/10).

Szett minden korosztályban:

LEGO MINDSTORMS NXT / EV3 készlet (kb. 150.000 Ft).

A további költségek az általános projekt ötletektől, az állványdekorációtól és a többi építőanyagtól függenek.

A WRO magyarországi nemzeti döntőn való részvételhez csapatonként regisztrációs díjat szükséges befizetni. A részvételi díj magában foglalja szervezeti költségeket, valamint az okleveleket, kupákat és a versenyhez kapcsolódó logisztika megszervezését.

A WRO 2019 regisztrációs díj WeDo, Elementary, Junior, Senior korosztályban: 10.000 Ft/csapat

Regisztráció határideje: április 26. (péntek) éjfél

A számlát a regisztrációt követően e-mailben kapja meg a csapatvezető, majd postán is megküldjük az eredeti számlát.

A WRO Nemzetközi Szervezete kidolgozott egy Etikai Kódexet, ami azt a célt szolgálja, hogy a versenyen résztvevő csapatok egyenlő esélyekkel indulhassanak, valamint kiszűrjék és csökkentsék a másolt, megvásárolt robotok és programok számát.

Az Etikai Kódex angol változatát itt találod.

Magyar döntőn résztvevő csapatok száma (Elementary, Junior, Senior korosztályban összesen)

Open kategóriában a Világdöntőre továbbjutó csapatok száma
5 – 39 1
40 – 99 2
100+ 3