A robothoz az NI-tól (National Instruments) származó MyRIO vagy KNR (MyRIO alapú) vezérlőt vagy PRIZM (Arduino alapú) vezérlőt kell használni. A robot döntéseit irányító programnak ezen kell lennie.

A robot megépítéséhez csak a MATRIX és a TETRIX építőrendszerek használhatók. 

 • Szigetelőszalag, gumiszalag, kábelkötegelő és nylon kötöző (gyorskötöző) csak a kábelek rögzítéséhez használható. 
 • A MATRIX vagy TETRIX építőrendszerekből származó bármely anyag módosítása nem engedélyezett. Engedélyezett azonban az elemek vágása vagy megfúrása, amennyiben ez szükséges egy motornak vagy szenzornak a robothoz való rögzítéséhez. 
 • Nem engedélyezett 3D nyomtatott elemek vagy akrilból/fából kivágott elemek használata, kivéve egy szenzor vagy motor burkolataként.
A csapattagok 17-25 év közötti versenyzők. 

A feladat egy olyan robot létrehozása, ami autonóm módon működik és ellátja az üvegházban a kertészeti feladatokat. Mindezt úgy teszi, hogy a feladat végrehajtása közben a lehető legtöbb pontot éri el. Az idei évben a csapatoknak olyan robotot kell megépíteni és beprogramozni, ami képes feltérképezni és beazonosítani a versenypályán szimulált üvegház különböző környezeti feltételeit és ennek megfelelően megművelni azt.

Az üvegház egy olyan zárt szerkezet, amely különböző szabályozott légkört biztosít a növények számára. Az üvegházat egy nyitott, négyzet alakú asztal jelenti. Az üvegházban a növények növekedési fázisban vannak, és ezeket a pályán elhelyezett tárolók tetején lévő kis kockák jelentik. A tárolók különböző éghajlati viszonyokat szimulálnak, amelyek a megvilágítás és a felmelegedés körülményeiben különböznek egymástól. 5 tároló van 5 különböző színben, és mindegyik tároló tetején 4 kis kocka helyezkedik el, amelyek a tárolótól eltérő színűek, és a négy irányban (jobbra, balra, előre és hátra) helyezkednek el. A tárolók nincsenek rögzített helyzetben az asztalon. A robotnak egy nyitott oldallal rendelkező, fehér doboz által jelzett parkolóhelyről kell indulnia. Az 1. ábra a versenypályát mutatja.

A robotmenetkör elején az alábbi feltételek mindegyikének teljesülnie kell:

 • A robotmenetkör előtt a bíró kisorsolja a tárolók helyzetét
 • A robot a kiindulási ponton van elhelyezve teljesen kikapcsolt állapotban
 • A Kirakó Keretben egy darab tetrakocka van, amelyet a bíró helyezett oda
 • A forrás helyeken további tetrakockák érhetők el

3 db kvalifikációs és 2 db döntő robotmenetkör van. 
A kvalifikációs robotmenetkörben  a robotnak 3 perce van arra, hogy végrehajtsa a feladatot. 
A döntő robotmenetkörben a robotnak  5 perce van, hogy végrehajtsa a feladatot. 

Kategória általános szabálya

Versenyszabály

 

A hivatalos pontszámot az egyes robotmenetkörök után számítják ki.

Az elérhető maximum pontszám a robotmenetkör típusától függően változó lehet:

 • kvalifikációs menetkör: max. 65 pont,
 • döntő menetkör: max. 130 pont.

A regisztráció díja: 10.000 Ft/csapat

Regisztráció határideje: április 26. (péntek) éjfél

A számlát a regisztrációt követően e-mailben kapja meg a csapatvezető, majd postán is megküldjük az eredeti számlát.

Challenge kit: 

 • myRIO és LabVIEW

A myRIO beágyazott hardverrel és a LabVIEW grafikus programozási szoftverrel egyszerűbben és gyorsabban tervezhetitek és vezérelhetitek a robotot, és építhettek valódi, összetett mérnöki rendszereket. Az NI myRIO a népszerű NI CompactRIO platform nagy teljesítményű technológiáján alapul, de kisebb és a diákok számára egyszerűbben kezelhető, mint az iparban használt megfelelője.

 • Tetrix robotika készlet

A Pitsco vállalat kimondottan a WRO Advanced Robotics Challenge-hez fejlesztette ki Tetrix készletét, mely számos olyan szerkezeti elemet, motorokat, váltókat, elektronikai és további alkatrészeket tartalmaz, melyekkel egyszerűen  megépíthetitek díjnyertes robototokat.

 • Versenypálya 

Programozási nyelv:

A vezérlő szoftvert a National Instruments LabVIEW nyelvében vagy bármely más, szöveg alapú programozási nyelvben (például C, C++, C#, RobotC, Java, Python stb.) kell megírni. A csapatok saját választásuk szerinti bármilyen szenzort használhatnak – nincsenek korlátozások a márkát, funkciót vagy a használt szenzorok számát illetően. A kamerákat is szenzoroknak kell tekinteni. 

A WRO Nemzetközi Szervezete kidolgozott egy Etikai Kódexet, ami azt a célt szolgálja, hogy a versenyen résztvevő csapatok egyenlő esélyekkel indulhassanak, valamint kiszűrjék és csökkentsék a másolt, megvásárolt robotok és programok számát.

Az Etikai Kódex angol változatát itt találod.

Magyar döntőn résztvevő csapatok száma Football Világdöntőre továbbjutó csapatok száma
5 – 19 1
20 – 39 2
40+ 3