A 2019-es WRO szezon témája:

Smart Cities

A 21. században jelentős változáson megy keresztül a közlekedés is, hiszen ezen a területen is gyorsan megjelennek az informatika és az infokommunikációs technológia legkorszerűbb megoldásai. Ezek a változások a közlekedés egyre nagyobb fokú automatizálásához vezetnek.

A self-driving car olyan autó, amely emberi beavatkozás nélkül, digitális technológiák segítségével képes önállóan közlekedni akár városi forgalomban is. Érzékeli környezetét, navigálja önmagát. A robotirányítás miatt csökkenti a balesetek veszélyét, elkerüli a közlekedési dugókat, kisebb közlekedési és parkolási helyre van szüksége.

2015 óta Magyarország is tevékenyen bekapcsolódott az önvezető autók fejlesztésébe és a közeljövőben kerül átadásra egy modern tesztpálya a fejlesztett technológiák közúti kipróbálásra.

A mérnökök, fejlesztők hosszú ideje azon dolgoznak, hogy egy élhetőbb környezetben éljünk, a lehető legkevesebb káros anyag kibocsátással, gazdaságos energiafelhasználással. Az ökológiai lábnyomunk minimálisra csökkentése a cél, a kényelem és biztonság mellett. Ez vezérelte a tudósokat, amikor elkezdték kidolgozni az épületeinkben lévő különböző berendezések automatizált működésének lehetőségét.

Hosszú évek munkája során olyan műszaki, informatikai megoldásokat hoztak létre, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek működni. A fejlesztők munkájának eredményeként létrejöttek az „okos otthonok”, amelyek az épületben található különböző berendezések és rendszerek működését egységbe rendezve szabályozzák. A rendszer a számára megtanított feladatokat elvégzi és az épület energia fogyasztását optimálissá teszi.

Az okos otthonok jövőbeli fejlődésének fontos iránya lesz az önállóan működő, közlekedő robotok által megvalósított felügyelet és munkavégzés.

A jövő informatikai hálózatával szemben olyan kihívások állnak, mint a holografikus videokonferencia, a vezető nélküli autók, interaktív robotok, hogy csak néhányat említsünk azok közül a lehetőségek közül, amelyek mindennapi alkalmazása a közeljövőben várható. Az informatikai adatátvitelnél nem csak a sebesség növelése a cél, hanem olyan komplex rendszerek kialakítása, amelyek intelligens módon alkalmazkodni tudnak a felhasználók igényeihez úgy, hogy a technika rejtve marad a hétköznapi használó előtt.

A hardveres és szoftveres megoldások együtt lesznek képesek a jövő hálózatának működtetésére. Ennek része a jelenlegi technológiai rendszer fejlesztése, az új eszközök adaptálása, a vezeték nélküli technológiák erősítése. Csak egy gyors, megbízható és biztonságos rendszer képes a jövő okos városának informatikai hátteréül szolgálni.

Olyan rendszert kell létrehozni, amely használata nem igényel a felhasználótól speciális informatikai tudást, hanem a technológia elrejtésével csupán az előnyök és a kényelem jelenik meg számukra. Magyarország az egyik központja az 5G kutatásoknak, amely már alapot biztosíthat az intelligens hálózatok felé.