OPEN KATEGÓRIA

WEDO

10 év alatti korosztály

ELEMENTARY

8 – 12 év közötti korosztály

JUNIOR

12 – 15 év közötti korosztály

SENIOR

15 – 20 év közötti korosztály

Miért érdemes a versenyre jelentkezni?

A robotika kiválóan alkalmas felületet ad a 21. századi készségek elsajátítására. A robotikai kihívások megoldása elősegíti a fiatalok innovatív gondolkodását és fejleszti a problémamegoldó képességüket. A robotika több iskolai tantárgyat is felölel, így a diákoknak egyszerre kell tanulniuk és fejleszteniük magukat a természettudományok, technológia, tervezés, matematika és programozás területén. A robotok építésének egyik legnagyobb előnye, hogy a diákok közben jól szórakoznak is. Együtt dolgoznak és együtt fedezik fel a saját megoldásaikat az adódó problémákra. A coachok segítik őket ezen az úton, kellő távolságtartással, hogy a diákok maguk élhessék át saját sikereiket és kudarcaikat egyaránt. Miközben ebben a támogató és intenzív környezetben fejlődnek, a gyerekek szinte észrevétlenül szívják magukba a tudást. Végső soron pedig a tiszta versenyzés végén minden résztvevő elmondhatja, hogy a legjobbját nyújtotta, sokat tanult és jól élményekkel gazdagodott.

Általános tájékoztató és információk
(frissítve)

Információk az online versenyre vonatkozóan
(frissítve)

VERSENYSZABÁLYOK

A szabályok nemzetközileg is egységesen tartása miatt több helyen személyesen megtartott verseny formátumot olvashattok. Az online lebonyolításról hamarosan külön tájékoztatunk titeket!

ÁLTALÁNOS KATEGÓRIA
SZABÁLYOK (FRISSÍTVE)

ENERGIA ROBOTOK – AZ ENERGIA JÖVŐJE KIHÍVÁS

WEDO KOROSZTÁLY SZABÁLYZAT

Open kategória általános szabályok

Ismerd meg a kategóriára vonatkozó általános szabályokat.

Kattints a videóra és tudj meg minden fontos információt!

Open kategória
Hogyan videózz

Elkezdtétek már Open kategóriás csapatoddal projektetek gyakorlása közben a videó felvételét?

Felmerültek bennetek kérdések, hogy mégis hogyan videózzatok? A segítség és a válaszok a kérdéseitekre megérkezetek!

CSAPATNÉVSOR

A regisztráció lezárult a WRO2021 versenyszezonjára és kialakult a végső csapatnévsor az Open kategória egyes korosztályaiban. Ha érdekel, hogy a saját korosztályodban kikkel fogja a csapatod összemérni a tudását, kattints a gombra és nézd meg, hány csapat nevezett az egyes korosztályokba.

KOROSZTÁLYOK

Regular és az Open kategória korosztályi meghatározásánál is látható, hogy 1 év fedésben vannak a korosztályok. Kérlek, vedd figyelembe, hogy a csapattagok korát a 2021-es teljes naptári évhez kell viszonyítani. Ha valamelyik csapattag idén tölt be (az év bármelyik hónapjában) olyan kort, amivel már egy másik korosztályban kellene indulnia, akkor az egyel idősebb korosztályban kell indulnia.
 
Pl. ha valaki most 11 éves, de 2021. december 10-én tölti be a 12. életévét, akkor két lehetőség közül választhat:
  • Regular vagy Open kategóriában indulhat Elementary korosztályban, ha a csapattársai életkora 9 és 10 év.
  • Regular vagy Open kategóriában indulhat Junior korosztályban, ha a csapattársai életkora 13 és 14 év.
 
Pl. ha valaki most 12 éves, de 2021. december 10-én tölti be a 13. életévét, akkor ő Regular vagy Open kategóriában csak Junior korosztályban indulhat.

WEDO

ELEMENTARY

JUNIOR

SENIOR

WRO2021 VERSENYFELÜLET

A WRO2021 versenyfelületén keresztül fog lezajlani az idei magyarországi versenyszezon. Arról, hogy pontosan milyen fájlokat kell feltölteni a felületre és milyen formában, azt az “Általános tájékozató és információk“, illetve a “Tájékoztató az online versenyszezonra vonatkozóan” dokumentumokban olvashatod el.

INFORMÁCIÓK ÉS SEGÍTSÉG A REGISZTRÁCIÓHOZ

A WRO2020-as versenyszezonjára befizetett nevezési díjat áthoztam a 2021-es versenyszezonra.
Hogyan tudom ezt jelezni a szervezők felé?

  1. lépés: Regisztráld csapatodat a reg.wro.hu oldalon Regular vagy Open kategóriában.
  2. lépés: Amennyiben Regular kategóriában indítasz csapatot és kérsz versenypálya lapot, töltsd ki a kézbesítési- és számlázási adatokat. Ha nem kérsz versenypálya lapot vagy Open kategóriában indítasz csapatot, hagyd üresen a számlázási adatok részt.
  3. lépés: Miután befejezted a csapat regisztrációját, írj egy emailt az ezs@wro.hu címre és add meg, hogy tavaly melyik csapat regisztrációs díját hoztad át az idei évre és most melyik csapat esetében szeretnéd ezt felhasználni. Nálunk vezetve vannak a tavalyi maradvány összegek, azonban ha más csapatnévvel / csapatösszetétellel indulsz idén, nem fogjuk tudni beazonosítani, melyik csapat áthozott nevezési díját kell az idei évi csapathoz rendelni.

Az Edu Robotics Cup versenyen ingyenes nevezési díjat kaptam a WRO2021-es versenyszezonjára.
Hogyan tudom ezt jelezni a szervezők felé?

  1. lépés: Regisztráld csapatodat a reg.wro.hu oldalon Regular vagy Open kategóriában.
  2. lépés: Ha nem kérsz versenypálya lapot vagy Open kategóriában indítasz csapatot, hagyd üresen a számlázási adatok részt.
  3. lépés: Miután befejezted a csapat regisztrációját, írj egy emailt az ezs@wro.hu címre és add meg, hogy az ERC-n melyik csapattal nyertél ingyenes regisztrációt és a WRO2021-es versenyén melyik csapat kapcsán szeretnéd ezt felhasználni. Nálunk vezetve vannak a csapatok, akik ingyenes nevezést nyertek, azonban ha más csapatnévvel / csapatösszetétellel indulsz a WRO-n, nem fogjuk tudni beazonosítani, melyik csapat nyereményét szeretnéd csapathoz rendelni.

Megrendelőre van szükségem ahhoz, hogy csapato(ka)t tudjak regisztrálni vagy versenypálya lapot tudjak rendelni.
Hogyan tudom ezt jelezni a szervezők felé?

Küldd el a megrendelőt, ajánlatkérő lapot az ezs@wro.hu email címre. Mindenképp legyen feltüntetve a megrendelőn / ajánlatkérésen vagy az emailben, amiben megküldöd ezeket, hogy csapatregisztráció esetében milyen csapatnéven fogsz regisztrálni a rendszerbe vagy melyik csapatnak szeretnél versenypályát rendelni. Ez azért fontos, mert egy tankerületre több csapat is kér számlát és ezek hiányában nem fogjuk tudni beazonosítani, hogy az adott megrendelőhöz melyik csapat tartozik, ha nem tünteted fel. A csapatregisztrációról kiállított számlán minden esetben szerepel a csapatnév is, hogy utólag könnyebben menjen a beazonosítás.

FONTOS DÁTUMOK, INFORMÁCIÓK

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2021. április 30.

REGISZTRÁCIÓS DÍJ

10.000 Ft / csapat (ha egy csapatot több kategóriában is indítasz, akkor minden jelentkezés után meg kell fizetni a regisztrációs díjat)

ONLINE VERSENY IDŐPONTJA

2021. január 15 - június 27.
Angol nyelvű dokumentáció beküldési határideje: 2021. június 22.
Online angol nyelvű interjúk a bírókkal előre egyeztetett időpontban:
2021. június 23 - 27.

ONLINE ANGOL NYELVŰ INTERJÚ

2021. június 23 - 27.
A csapatok a bíróknak egy előre meghatározott platformon keresztül mutatják be online az elkészített projektmunkát közösen egyeztetett időpontban.

VERSENYPROGRAM

Miután a csapat elolvasta a szabályokat és a feladat dokumentumokat, elkezdődik a verseny előkészülete. A feladatok megoldására stratégia kerül kidolgozásra, a robotot felépítik, programozzák és tesztelik, valamint megépítik a szükséges standot. A stand azt a célt szolgája, hogy a projektet minél jobban be tudja mutatni a csapat a bírók számára, szemléltetni tudja a kiválasztott problémát és az arra kitalált megoldást.

A honlapon közzétett program alapján az online verseny két részből áll:

  • projekthez készült dokumentáció feltöltése a versenyfelületre (reg.wro.hu oldalra)  (2021. június 22-ig)
  • Online projektbemutató a bíróknak előre egyeztetett időpontban egy előre kiválasztott platformon keresztül (2021. június 23-27. között)

ONLINE PREZENTÁCIÓ

Az írásban kidolgozott angol nyelven írt projektfeladat és a megépített, beprogramozott robot mellett fontos része a kategóriának a projekt szóbeli bemutatása angol nyelven. 

Egy előre egyeztetett időpontban videóhívás segítségével a csapatok bemutatják az elkészült projektet, a standot, ami szemlélteti a kiválasztott problémát és azt, hogy milyen megoldási javaslatuk van annak megoldására. Az élő hívásnak köszönhetően a bírók tudnak kérdezni a csapatoktól, így lehetőségük van arra, hogy megtudják, mennyit foglalkozott a csapat a feladat végrehajtásával, milyen tapasztalataik vannak, milyen problémákba ütköztek és azokat hogyan sikerült megoldani. A prezentáción elhangzottak és a beküldött dokumentációban leírtak alapján hozza meg a zsűri a döntését. 

Az online lebonyolításról hamarosan külön tájékoztatunk titeket!

bÍRÓI ÉRTÉKELÉS

A csapatok által beküldött videókat szakértő bírók fogják értékelni. Minden csapat feltöltött anyagát 2 db bíró fogja megnézni, akik közösen fogják lepontozni a látottakat. Arról, hogy a csapat pályamunkája értékelésre került, a versenyfelületről automatikus emailben fog értesítést kapni az, akinek a profiljához hozzá lett adva az adott csapat. A kapott értékelőlapot a versenyfelületen el kell fogadnia a csapatnak ahhoz, hogy lezártnak legyen tekinthető a beadott munka.

SEGÉDANYAGOK A FELKÉSZÜLÉSHEZ

Szeretnénk, ha mindenki számára élvezetes is lenne a versenyzés és minden feladat egyértelmű lenne minden versenyzőnek. Ehhez videós segédleteket fognak készíteni számotokra a verseny főbírói, amiben nemcsak a szabályok bemutatására fog sor kerülni, hanem arra is, hogy pontosan milyen formában várjuk tőletek a beadott pályamunkákat.

ISMERD MEG A VERSENYT