OPEN KATEGÓRIA

A csapatok a versenyt megelőző időszakban előre elkészítik projektjüket és építenek egy robotot a meghatározott probléma megoldására. A versenyen egy kijelölt standon mutatják be projektjüket a zsűritagoknak.

ELEMENTARY

12 év alatti korosztály

JUNIOR

12 - 15 év közötti korosztály

SENIOR

16 - 19 év közötti korosztály

OPEN KATEGÓRIA SZABÁLYOK

ÁLTALÁNOS SZABÁLY

KOROSZTÁLYOK KIHÍVÁSAI

ETIKAI KÓDEX & WRO IRÁNYELVEK

NEMZETI DÖNTŐ

Az Open kategóriába regisztrált csapatok a nemzeti döntőn fogják összemérni tudásukat.

Időpont: 2020. október 2-3.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Robotmodell:
Open kategóriában a csapatok robotmodellt építenek. A robotmodell lehet egy nagy robot, több kisebb robot együtt dolgozva, vagy egy nagyobb robotvezérléssel működő (érzékelők stb.). A kreativitás itt nincs korlátozva.

Stand mérete:
A csapatok rendelkezésére álló terület legfeljebb 2m x 2m x 2m. Egy csapat megjelenítő felületei minden elemének a megszabott stand területén belük kell maradnia.

Anyaghasználat:
Minden robotot NXT vagy EV3 vezérlővel, valamint tetszőleges szoftverrel lehet működtetni. Nincs korlátozás a LEGO® elemek és más anyagok arányára, használatára vonatkozóan.

Programozás:
A csapat bármilyen programot használhat a programozáshoz.

Dokumentáció:
A csapatoknak egy írásbeli és illusztrált jelentést kell benyújtaniuk, amelyben összefoglalják, hogy mire képes és miben egyedi a robotjuk, és hogy miképpen felel meg a kiírás szerinti témának.

A csapatoknak be kell küldeniük egy videót (maximum 2 perc), amelyben bemutatják a robotjuk működését.

Stand dekoráció:
A csapatoknak a standjaikat egy vagy több, legalább 120 cm x 90 cm méretű poszterrel kell dekorálniuk. A poszterek mutassák be a robot projektet a látogatók számára.

A csapatok három különböző korcsoportban versenyezhetnek az Open kategóriában:

 • Elementary: 12 év alatti korosztály (2008.01.01. vagy annál később született)
 • Junior: 13-15 év közötti korosztály (2005.01.01. – 2007.12.31. között született)
 • Senior: 16-19 év közötti korosztály (2001.01.01. – 2004.12.31. között született)

Minden korcsoport esetében külön kihívás van, amely megfelel az adott korosztálynak. Ennek megfelelően csak a korcsoporton belül versenyeznek a csapatok. A csapatoknak minden korosztályban angolul kell megtartani a feladathoz készített prezentációt.

A korcsoport megállapítása: az adott naptári évben mennyi idős a résztvevő. Részletes információ az aktuális szezon oldalán található.

A csapattagok közül legalább egynek abban a korcsoportban kell lennie, amelybe a csapatot benevezték. A további résztvevők (1 vagy 2) legfeljebb egy évvel fiatalabbak lehetnek, mint a korcsoportban megadott.

Ez azt jelenti, hogy például egy junior csapat 13 éves és két 12 éves korúakból állhat (a születési évvel számoljunk). Ugyanakkor az “egy évvel fiatalabb” korlátozás azt is jelenti, hogy a 12 évesek nem tudnak egy 17 éves korosztályban versenyző csapatot alapítani. 

Tehát mindig a következő magasabb korosztályba indulhat. Ezenkívül ez a feltétel vonatkozik az Elementary korcsoportra is (ahol a 7 évesek egy csapat tagjai lehetnek) és a Football kategória (ahol a 9 évesek lehetnek csapatok).

A feladat közzététele után:
Miután a csapat elolvasta a szabályokat és a feladatdokumentumokat, elkezdődik a verseny előkészülete.

A verseny napja:
A honlapon közzétett versenyprogram alapján a verseny napja több szakaszra osztható:

 • betelepülés a standra
 • robotok tesztelése
 • felkészülés az angol nyelvű prezentálásra
 • zsűri értékelés

A zsűri értékelése:
A csapat az időbeosztásnak megfelelően felkészül a zsűri fogadására. A zsűri értékelés csapatonként 10 percet vesz igénybe (5 perc a projekt bemutatásához, 5 perc a kérdések megválaszolásához), és két értékelési körből áll, amelyeket különböző zsűri csoportok végeznek.

A zsűri értékelését egy értékelőlap segítségével végzik el. Ezeket a pontokat egy súlyozás alapján számított teljes pontszámra alakítják át. Az értékelőlap az aktuális szezon szabályzatában érhető el.

Összességében a csapat maximum 200 pontot érhet el, amely öt témakörből áll:

 • Projekt (max 50 pont)
 • Programozás (max. 45 pont)
 • Építés (max 45 pont)
 • Bemutatás (maximum 40 pont)
 • Csapatmunka (max 20 pont)

Példa: Ha egy csapat 9 pontot kap a zsűritől a Csapatszellem részterületen (maximum 5 pont, tématerület Csapatmunka) ez 4,5 pontot kap (4,5 pont = 5 pont * 9/10).

 A WRO magyarországi regionális elődöntőin való részvételhez csapatonként regisztrációs díjat szükséges befizetni. A részvételi díj magában foglalja szervezeti költségeket, valamint az okleveleket, kupákat és a versenyhez kapcsolódó logisztika megszervezését.

A WRO 2020 regisztrációs díja WeDo, Elementary, Junior, Senior korosztályban: 10.000 Ft/csapat

Regisztráció határideje: 2020. szeptember 6. (vasárnap) éjfél

A számlát a regisztrációt követően e-mailben kapja meg a csapatvezető, majd postán is megküldjük az eredeti számlát.

A WRO Nemzetközi Szervezete kidolgozott egy Etikai Kódexet, ami azt a célt szolgálja, hogy a versenyen résztvevő csapatok egyenlő esélyekkel indulhassanak, valamint kiszűrjék és csökkentsék a másolt, megvásárolt robotok és programok számát.