Lego ROBOT szakkör

2 turnus | lego robotprogramozás | nemzetközi versenyek megismerése |
 Házi bajnokság | bemutató a szülőknek

Gyere el nyílt napunkra szeptember 12-én!

Elismert szakemberek

CODING
IS COOL

NEMZETKÖZI VERSENYEK

GIRLPOWER

Jó helyen jársz!

9 – 16 év közötti fiatal vagy és szeretnéd megtanulni a lego robotprogramozás alapjait? Szeretsz legózni? Mindig valami új megoldáson töröd a fejed? Érdekel, hogyan lehet folyamatokat automatizálni? Belepillantanál a programozás és a robotika alapjaiba?
Szeptembertől induló szakkörünkön hetente sajátíthatod el a szükséges alapismereteket ahhoz, hogy saját lego robotot tudj építeni, megismerkedhetsz a szenzorokkal, amikkel a robot dolgozik és a kezelőfelülettel, aminek segítségével utasítani tudod a robotot, hogy milyen feladatot hajtson végre.
Nincs EV3 Mindstorms szetted? Nem probléma! A szakkörön minden résztvevő számára biztosítjuk a szükséges eszközöket.

Izgalmasan hangzik, igaz?

Szeptember 28-tól

Hétfő és szerdai napokon 16 héten keresztül 2×45 perces foglalkozásokon tudod megtanulni a robotprogramozás alapjait. A szakkör végére, januárra annyi hasznos dolgot fogsz megtanulni, hogy csapatban akár a 2021-es World Robot Olympiad lego robotépítési- és programozási versenyen is indulhatsz.

Tanulj meg programozni a belváros szívében

Budapesten a Falk Miksa utcában a Falk1 Rendezvényközpontban tartjuk lego robot szakkörünket, ami autóval, tömegközlekedéssel és gyalogosan is könnyen megközelíthető.

SZAKKÖR OKTATÓI

Jámbor Kornél

Jámbor Kornél vagyok az Edutus Egyetem Projektmenedzsere és a WRO magyarországi versenyeinek Főbírója. 2015 óta foglalkozok lego robotversenyek szervezésével és lebonyolításával. Idén az Edutus robot szakkörén lehetőséged lesz megismerkedni a Lego Mindstorms EV3-as egységgel és annak programozásával. A tábor alatt megtanuljuk, milyen motorok és szenzorok találhatók egy roboton és ezekből a részekből hogyan tudunk egy működő, programozható robotot építeni.  Ha most ismerkedtek a programozással és a legorobotok világával, akkor csatlakozz hozzánk és építsük meg együtt az egyedi robotodat!

Szakali Benedek

Szakali Benedek vagyok, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem harmadéves mérnökhallgatója. 5. osztály óta foglalkozom lego robotokkal, ezalatt pedig számos nemzeti és nemzetközi versenyen vettem részt. Az idei robot szakkörön a legfontosabb célom, hogy ti is megtapasztalhassátok azt a hihetetlen érzést, amikor az általatok tervezett, épített és programozott robot elindul és jól működik. Ennél már csak egy jobb érzés van, amikor mindezt egy csapat tagjaként élitek át – ha eljöttök a táborba, ezt is megtapasztalhatjátok. Az alapoktól indulva a szakkör végére saját robotot tervezhettek, amellyel ráadásul a Robot Challange-en versenyezhettek is a többiekkel.

Tudtad, hogy egyik oktatónk, Kornél az Index Iskolatévé második évadában is oktatott, ahol a robotprogramozás alapjait mutatta be?

Kedvcsinálóként nézz bele a videókba, mert a szakkörön is hasonló dolgokkal fogsz megismerkedni.

Amire a szakkörön számíthatsz

Tanuld meg szakemberektől a robotprogramozás alapjait

A szakköri foglalkozásokon a lego robotprogramozásban jártas szakemberek segítenek neked elsajátítani a szükséges alapismereteket. Különböző stratégiákat tanulhattok meg, ami segíenek könnyedén megalkotni és beprogramozni a robotot, hogy egyszerűen végrehajtson egy feladatot. Izgalmas programozási gyakorlatokon keresztül ismerkedhetsz meg a robotmozgásokkal és a szenzorok működésével. Egy adott téma megtanulása és átbeszélése után egyedül és csapatban is megmutathatod a robottal, hogy mit tanultál.

Indulj hazai és nemzetközi versenyeken!

Tudtad, hogy az Edutus Egyetem szervezi Magyarországon két nemzetközi robotprogramozási (World Robot Olympiad és FIRST LEGO League) verseny hazai fordulóit? Ha a szakkörön megtetszik a robotprogramozás, a következő versenyszezonban már csapatoddal közösen találhattok megoldást a meghirdetett feladatokra. Ha a te csapatod bizonyul a legjobbnak a hazai fordulók során, akár ti is képviselhetitek Magyarországot a nemzetközi versenyeken.

A robotokkal való munka érdekes, izgalmas és a lányok is jók benne!

Téved, aki azt gondolja, hogy a programozás, mérnöki munka csak a fiúknak való. A robotprogramozási versenyeken évről-évre egyre több lány tűnik fel csapattagként sőt, nem egy, csak lányokból álló csapattal is találkoztunk már hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Volt olyan hazai, csak lányokból álló csapat, akik a világdöntőig meneteltek és a mezőny nagy részét maguk mögé utasították. 

Tudtad, hogy a robotok képesek kommunikálni egymással?

Magad is megtanulhatod, hogy milyen módszerek segítségével tudsz két robotot összehangolni, hogy közösen hajtsanak végre egy feladatot. Tudjuk, hogy mindenki a szakkör végére nagyon sok új információval és tudással gazdagodik, ezért arra gondoltunk, mi lenne, ha a sikeresen teljesített szakkört egy Házi bajnoksággal zárnánk? 

Mutasd meg a szüleidnek is, hogy mit tanultál a szakkörön!

Biztosak vagyunk abban, hogy a szüleid is kíváncsiak arra, hogy milyen ismereteket lehet elsajátítani egy lego robotprogramozási szakkörön. A Házi bajnokság után szeretnénk, ha ők is becsatlakoznának a szakkör utolsó részébe és ízelítőt kapnának.

Találkozz világdöntőn is résztvevő csapatokkal és less el tőlük pár trükköt!

Tanulj és kérdezz olyan csapatoktól, akik már nemzetközi környezetben is megmérették magukat és tippeket adhatnak neked a robot megépítésével, programozásával kapcsolatban.

MILYEN PROGRAMOK LESZNEK A SZAKKÖRÖN?

A szakkör programját úgy építettük fel, hogy a 9 – 16 év közötti résztvevők számára is ugyanolyan izgalmas legyen, azonban a nehézségi szintben és a feladatokban az idő előrehaladtával lehetnek különbségek.

A robotprogramozás 4 részből fog állni és egészen az alapoktól fogunk kezdeni. Megtanulhatsz magadtól összerakni egy alap robotot, megismerkedhetsz a különböző szenzorokkal, motorokkal és működési elvükkel. A tanultakat a gyakorlatban is kipróbálhatod önállóan és csapatban dolgozva egyaránt. Az előző évek robotversenyinek a feladatait is megpróbáljuk megoldani, ehhez biztosítjuk a versenyasztalt, a versenypályákat és a pályaelemeket, hogy átélhesd, milyen lehet egy robotverseny résztvevőjének lenni.

A szakkör végén korcsoportos Házi bajnokságot rendezünk, ahol tapasztalt versenybírók fogják értékelni a robotod teljesítményét és hasznos tanácsokat kaphatsz tőlük, hogyha a jövőben is szeretnél a robotprogramozással foglalkozni, hogyan fejlesztheted magad.

Az utolsó napon a tábor zárásaként a szüleid is megnézhetik, hogy milyen robotot alkottál és mit tanultál a szakkör alatt, milyen képességekkel ruháztad fel és ezáltal milyen feladatok végrehajtására képes.

A tábor helyszíne Budapesten lesz a Falk1 Rendezvényközpontban (1055 Budapest, Falk Miksa utca 1.)

JELENTKEZÉS

HÉTFŐI TURNUS

9 - 16 évesek számára

SZERDAI TURNUS

9 - 16 évesek számára

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A szakkört egy összegben is ki lehet fizetni, de van lehetőség arra, hogy alkalmanként legyen a fizetés.

A szakkör ára egy összegben: 64.000 Ft / fő

A szakkör ára foglalkozásonként 4.000 Ft / fő

A turnus ideje alatt az eszközöket, amiket használnak, illetve az oklevelet, amit a tábor végén kapnak kézhez.

A tábori jelentkezés díját többféle módon lehet befizetni:

  • Egy összegben történő fizetés esetén
    • A jelentkezés leadása után előre utalással
  • Fizetés foglalkozásonként (4 alkalom egy összegben történő fizetése – 16.000 Ft)
    • Havonta előre utalással

A szakkör teljes ideje alatt minden résztvevő számára az Edutus Egyetem biztosítja a szükséges eszközöket:

  • laptop / tablet
  • EV3 Mindstorms készlet, szenzorok és motorok

A hétfői és szerdai turnus foglalkozásaira október végéig folyamatosan várjuk a jelentkezéseket.

A szakkör Budapesten, a Falk1 Rendezvényközpontban lesz megtartva (1055 Budapest, Falk Miksa utca 1.)

A szakkör mindkét turnusának azonos a programja. A részletes programterv hamarosan érhető lesz az oldalon.

A szakköri turnusokat egy korosztályban indítjuk, így minden 9 – 16 év közötti fiatal előtt nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyen a foglalkozásokon.

A szakkör végén a gyerekek között rendezünk egy házi bajnokságot, ami után a szülők, kísérők számára tartanak a gyerekek egy rövid bemutatót az összeépített és beprogramozott robotokkal.

Amennyiben valaki nem tudna minden foglalkozáson részt venni, azt a szülőnek jeleznie kell a szervezők felé az ezs@wro.hu címen. A szakkör ideje alatt, ha valaki cserélni szeretne 1-1 alkalmat a hétfői és szerdai napok között, ez szintén lehetséges, azonban ezt is a fenti email címen kell előre jelezni.

Ha kérdezni szeretnél a szakkörrel kapcsolatban, azt az ezs@wro.hu címen teheted meg. Az e-maileket folyamatosan nézzük, így próbáljuk minél hamarabb felvenni veled a kapcsolatot.

Minden hétfő és szerda délután  16:30-tól várjuk a résztvevőket a helyszínen. A foglalkozások 2×45 percesek, így 18:00-tól lehet jönni a gyerekekért.