Hatodik hely kétszer a WRO legorobot Világdöntőn

A múlt hétvégén sikeresen lezajlott a 2018-as World Robot Olympiad Világdöntője a thaiföldi Chiang Mai-ban, 8 magyar csapat és 8 magyar bíró részvételével a nemzeti szervező, Edutus Egyetem támogatásával.

A magyar csapat a múlt héten utazott Chiang Mai-ba a World Robot Olympiad Világdöntőre. Összesen több mint 60 magyar alkotta a magyar delegációt (csapattagok, csapatvezetők, bírók, szülők, kísérők, segítők, jövő évi Világdöntő szervezői: Edutus Egyetem, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Széchenyi István Egyetem, Magyarország Kormánya).

A Világdöntőnek a Chiang Mai International Exhibition and Convention Center adott otthont. A World Robot Olympiad több mint 70 országban került megrendezésre, így az idei évben 26280 csapat vett részt világszerte a versenyeken. Chiang Mai-ban a Világdöntőn 63 országból 482 csapat mérhette össze tudását. A magyar csapatok 3 Regular, 2 Open, 1 Advanced Robotics Challenge, 1 Football és 1 WeDo kategóriákban versenyeztek.

Az eredményhirdetés a legkisebbek, WeDo kategória pilot verseny értékelésével kezdődött, ahol a budapesti HTRoboTeam csapatának a legszabálykövetőbb díjat osztották ki. Az utolsó robotfutamokat követően, helyi idő szerint 15.00 órakor elkezdődött a többi kategória eredményhirdetése is. A Football kategórián kívül a többiben nem lehetett pontosan tudni, hogy melyik csapat hanyadik helyen végzett, így izgatottan vártuk a záróceremóniát.

A Regular kategória Elementary – legfiatalabb (8-12 évesek) korosztályában 104 csapat vett részt, a kállósemjéni Confessor csapatnak 125 ponttal a 87. helyezést sikerült megszerezni. A Junior korosztályban (13-15 évesek) 106 csapat közül a győri Jedlik Lego Robot Team 200 pontot összegyűjtve a 69. helyet szerezte meg. A legidősebb Regular kategóriában a Senior korosztályban (16-19 évesek) a budapesti Fazekas RoboTeam 90 csapatból az 55. helyre küzdötte magát 230 ponttal.

A Football kategóriában a szombathelyi Scoregasm csapat a csoportmérkőzéseken helyt állt, de sajnos nem jutottak be a 16 közé.

Az Open kategóriában csapataink megmutatták kreativitásukat, és bemutatták, hogyan lehet sikeresen kidolgozni egy olyan projektet, amely mind az ötlet, a programozás, az építés, a bemutatás és a csapatmunka terén kiemelkedő.

Örömünkre szolgál, hogy a Junior korosztályban induló budapesti SZIG@HUN csapatnak sikerült a lenyűgöző 6. helyet megszerezniük. Gratulálunk ehhez a kiemelkedő teljesítményhez.

Az Open kategória Senior korosztályban induló gödöllői HUNGaRY csapatnak a 20. helyet sikerült megszereznie.

A legidősebbek között, az Advanced Robotics Challenge kategóriában versenyző budapesti InnoRobot-X csapat – akik a tavalyi évben ezüstérmesek lettek – az idei évben az előkelő 6. helyet szerezték meg.

Gratulálunk minden csapatnak az elért eredményekhez. Fontos, hogy a csapatok sok tapasztalatot gyűjthettek az eseményen és más országok csapataival köthettek barátságot. 

„Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel.”

Köszönjük a magyar bíróknak – Virga Krisztina, Vitéz Andrea, Horváth Ádám, Flieber Ádám, Varga Ádám, Koren Balázs, Szabó Szilárd, Nagy Dániel – a Világdöntőn végzett szakszerű és precíz munkájukat! 

Az eredményhirdetést követő záróceremónián Thaiföld képviselői átadták a Világdöntő szervezést jelképező WRO zászlót Magyarország képviselőinek: Bus Szilveszter, bangkoki nagykövetnek, Dr. Csörgits Lajos Győr Megyei Jogú Város aljegyzőjének és Szögi Zoltán nemzeti szervezőnek, az Edutus vezérigazgatójának. Nagykövet úr beszédet tartott a résztvevőknek és megnézhették a WOW Magyarországról szóló majd Győrről imázsfilmeket. Magyarország, Győr város és a szervezők készen állnak a 2019-es világdöntő szervezésére.

Hamarosan megnyílik a regisztráció a következő évi magyarországi WRO versenyre, melynek Regular és Open témája a Smartcities.

Helyezés

Kategória

Csapatnév

Település

87. hely

Regular Elementary

Confessor

Kállósemjén

69. hely

Regular Junior

Jedlik Lego Robot Team

Győr

55. hely

Regular Senior

Fazekas RoboTeam

Budapest

6. hely

Open Junior

SZIG@HUN

Budapest

20. hely

Open Senior

HUNGaRY

Gödöllő

6. hely

ARC

InnoRobot-X

Budapest

különdíj

WeDo

HTRoboTeam

Budapest

csoportmérkőzések

Football

Soregasm

Szombathely

A részletes eredmény IDE kattintva tölthető le.

Támogatóink: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Magyarország Kormánya, Bangkoki Nagykövetség, Digitális Jólét Program – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Széchenyi István Egyetem, NI Hungary Kft, Bridgestone.