FOOTBALL KATEGÓRIA

A csapatok a versenyt megelőző időszakban előre megépítik robotjaikat. A versenypálya ismert a csapatok számára, így minden adott a sikeres felkészüléshez.

FOOTBALL

10 - 19 év közötti korosztály

FOOTBALL KATEGÓRIA SZABÁLYOK

ÁLTALÁNOS SZABÁLY

FOCIPÁLYA

ETIKAI KÓDEX & WRO IRÁNYELVEK

NEMZETI DÖNTŐ

A kategóriába regisztrált csapatok a nemzeti döntőn fogják összemérni tudásukat.

Időpont: 2020. október 2-3.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Robot összeszerelése:
A csapatok előre összeépíthetik robotjaikat, gyakorolhatnak velük, azonban a verseny napján szétszerelt állapotban kell a robotokat elhozni és a verseny ideje alatt önállóan, segítség nélkül összeépíteni.

Speciális érzékelők:
A robotok az iránytű érzékelőket használják arra, hogy tájékozódjanak a mezőn, és infravörös érzékelőket használnak az infravörös játéklabda követésére.

Robotméretek:
A robotok mindegyikének maximális magassága 22 cm, átmérője pedig 22 cm (hengerrel mérve). Ezen kívül robotonként legfeljebb 1 kg lehet.

Programozás:
A csapat bármilyen programot használhat a programozáshoz.

Játékvezető:
A Football kategóriában a játékvezető támogatja a játék folytonosságát, mivel például a labda és a robotok összeütközhetnek, összeakadhatnak.

A Football kategóriában a csapattagok 10-19 év közötti versenyzők.  

A korcsoport megállapítása: az adott naptári évben mennyi idős a résztvevő. Részletes információ az aktuális szezon oldalán található. 

A csapattagok közül legalább egynek abban a korcsoportban kell lennie, amelybe a csapatot benevezték. A további résztvevők (1 vagy 2) legfeljebb egy évvel fiatalabbak lehetnek, mint a korcsoportban megadott. 

Ez azt jelenti, hogy például egy junior csapat 13 éves és két 12 éves korúakból állhat (a születési évvel számoljunk). Ugyanakkor az “egy évvel fiatalabb” korlátozás azt is jelenti, hogy a 12 évesek nem tudnak egy 17 éves korosztályban versenyző csapatot alapítani. 

Tehát mindig a következő magasabb korosztályba indulhat. Ezenkívül ez a feltétel vonatkozik az Elementary korcsoportra is (ahol a 7 évesek egy csapat tagjai lehetnek) és a Football kategória (ahol a 9 évesek lehetnek csapatok). 

 

A feladat közzététele után:

Miután a csapat elolvasta a szabályokat és a feladat dokumentumokat, elkezdődik a verseny előkészülete. A feladatok megoldására stratégia kerül kidolgozásra, a robotot felépítik, programozzák és tesztelik a játékpályán. Ugyancsak a robot összeszerelését a versenyt megelőző hetekben gyakorolják.

A verseny napja:

A honlapon közzétett versenyprogram alapján a verseny napja több szakaszra osztható:

Robotok összeépítése
tesztkörök
versenykörök

A WRO magyarországi nemzeti döntőjén való részvételhez csapatonként regisztrációs díjat szükséges befizetni. A részvételi díj magában foglalja szervezeti költségeket, valamint az okleveleket, kupákat és a versenyhez kapcsolódó logisztika megszervezését.

A WRO 2020 regisztrációs díja: 10.000 Ft/csapat

Regisztráció határideje: 2020. szeptember 6. (vasárnap) éjfél

A számlát a regisztrációt követően e-mailben kapja meg a csapatvezető, majd postán is megküldjük az eredeti számlát.

 

 

A klasszikus labdarúgó szabályok szerint kapnak pontokat a csapatok: a körmérkőzés során a csapatok három pontot kapnak a győzelemért, egyet a döntetlenért, és nullát a vereségért.  

A WRO Nemzetközi Szervezete kidolgozott egy Etikai Kódexet, ami azt a célt szolgálja, hogy a versenyen résztvevő csapatok egyenlő esélyekkel indulhassanak, valamint kiszűrjék és csökkentsék a másolt, megvásárolt robotok és programok számát.

A Football kategóriában való részvételhez a csapatoknak LEGO Mindstorms robotokra és más eszközökre van szükségük. 

Az alábbi lista áttekintést ad az egyszeri költségekről, ezek nem változnak, így évről-évre felhasználhatók: 

  • 2 db LEGO MINDSTORMS NXT / EV3 készlet (kb. 300.000 Ft) 
  • Versenyasztal (kb. bruttó 100.000 Ft) 
  • Focipálya (kb. 7.000 Ft) 
  • Kapuk (kb 7.000 Ft) 
  • Hitechnic Infrared Electronic Ball (kb. 25.000 Ft) 
  • 2 db Iránytű szenzor (kb. 65.000 Ft)