Robotmodell:
Az Open kategóriában a csapatok robotmodellt építenek. A robotmodell lehet egy nagy robot, több kisebb robot együtt dolgozva, vagy egy nagyobb robotvezérléssel működő (érzékelők stb.). A kreativitás itt nincs korlátozva.

A modell mérete:
A robot modell legfeljebb 2m x 2m x 2m méretű lehet. Egy csapat megjelenítő felületei minden elemének a megszabott stand területén belük kell maradnia.

Anyaghasználat:
Minden robotot NXT vagy EV3 vezérlővel, valamint tetszőleges szoftverrel lehet működtetni. Nincs korlátozás a LEGO® elemek és más anyagok arányára, használatára vonatkozóan.

Programozás:
A csapat bármilyen programot használhat a programozáshoz.

Dokumentáció:
A csapatoknak egy írásbeli és illusztrált jelentést kell benyújtaniuk, amelyben összefoglalják, hogy mire képes és miben egyedi a robotjuk, és hogy miképpen felel meg a kiírás szerinti témának. A jelentésnek tartalmaznia kell egy vizuális leírást képekkel, ábrákkal és/vagy fotókkal különböző szögekből, valamint egy példát a programról. A jelentés egy példányát nyomtatott formában át kell adni a bíróknak az értékeléskor.
A csapatoknak be kell küldeniük egy videót (maximum 2 perc), amelyben bemutatják a robotjuk működését.

Stand dekoráció:
A csapatoknak a standjaikat egy vagy több, legalább 120 cm x 90 cm méretű poszterrel kell dekorálniuk. A poszterek mutassák be a robot projektet a látogatók számára.

A csapatok három különböző korcsoportban versenyezhetnek az Open kategóriában:

 • Elementary 8 és 12 évesek
 • Junior 13-15 évesek
 • Senior 16-19 évesek

Minden korcsoport esetében külön kihívás van, amely megfelel az adott korosztálynak. Ennek megfelelően csak a korcsoporton belül versenyeznek a csapatok. A csapatoknak minden korosztályban angolul kell megtartani a feladathoz készített prezentációt.

A korcsoport megállapítása: az adott naptári évben mennyi idős a résztvevő. Részletes információ az aktuális szezon oldalán található.

A csapattagok közül legalább egynek abban a korcsoportban kell lennie, amelybe a csapatot benevezték. A további résztvevők (1 vagy 2) legfeljebb egy évvel fiatalabbak lehetnek, mint a korcsoportban megadott.

Ez azt jelenti, hogy például egy junior csapat 13 éves és két 12 éves korúakból állhat (a születési évvel számoljunk). Ugyanakkor az “egy évvel fiatalabb” korlátozás azt is jelenti, hogy a 12 évesek nem tudnak egy 17 éves korosztályban versenyző csapatot alapítani. Tehát mindig a következő magasabb korosztályba indulhat. Ezenkívül ez a feltétel vonatkozik az Elementary korcsoportra is (ahol a 7 évesek egy csapat tagjai lehetnek) és a Football kategória (ahol a 9 évesek lehetnek csapatok).

Korcsoport: 10 év alatti versenyzők

Feladatok: Az Elementary korosztály feladatai egyszerűsítve kis meglepetés szabállyal a versenynapon 

Anyag: WeDo 2.0 software, a kontrollert, a motorokat és a szenzorokat LEGO® WeDo 2.0 elemekből kell összeállítani. Ezeknek az elemeknek minden kombinációja megengedett. A robot többi részét is LEGO márkás elemekből kell összeállítani.

Robot maximális mérete: 25cm x 25cm x 25cm 

Csapatösszetétel: 1 csapatvezető + 2-3 versenyző

A feladat közzététele után:
Miután a csapat elolvasta a szabályokat és a feladatdokumentumokat, elkezdődik a verseny előkészülete.

A verseny napja:
A honlapon közzétett versenyprogram alapján a verseny napja több szakaszra osztható:

 • betelepülés a standra
 • robotok tesztelése
 • felkészülés az angol nyelvű prezentálásra
 • zsűri értékelés

A zsűri értékelése:
A csapat az időbeosztásnak megfelelően felkészül a zsűri fogadására. A zsűri értékelés csapatonként 10 percet vesz igénybe (5 perc a projekt bemutatásához, 5 perc a kérdések megválaszolásához), és két értékelési körből áll, amelyeket különböző zsűri csoportok végeznek.

A zsűri értékelését egy értékelőlap segítségével végzik el. Ezeket a pontokat egy súlyozás alapján számított teljes pontszámra alakítják át. Az értékelőlap az aktuális szezon szabályzatában érhető el.

Összességében a csapat maximum 200 pontot érhet el, amely öt témakörből áll:

 • Projekt (max 55 pont)
 • Programozás (max. 45 pont)
 • Építés (max 45 pont)
 • Bemutatás (maximum 35 pont)
 • Csapatmunka (max 20 pont)

Példa: Ha egy csapat 9 pontot kap a zsűritől a Csapat Szellem részterületen (maximum 5 pont, tématerület Csapatmunka) ez 4,5 pontot kap (4,5 pont = 5 pont * 9/10).

A WRO magyarországi nemzeti döntőn való részvételhez csapatonként regisztrációs díjat szükséges befizetni. A részvételi díj magában foglalja szervezeti költségeket, valamint az okleveleket, kupákat és a versenyhez kapcsolódó logisztika megszervezését.

A WRO 2018 esetében a regisztrációs díj

Elementary, Junior, Senior jelentkezés esetén:

 • Részvételi díj befizetése 2018. március 18-ig 5.000 Ft
 • Részvételi díj befizetése 2018. április 15-ig 10.000 Ft

WeDo jelentkezés esetén:

 • Részvételi díj befizetése 2018. március 18-ig 2.500 Ft
 • Részvételi díj befizetése 2018. április 15-ig 5.000 Ft

A számlát a regisztrációt követően e-mailben kapja meg a csapatvezető, majd postán is.

LEGO MINDSTORMS NXT / EV3 készlet (kb. 150.000 Ft, megvásárolható pl.: H-didakt Kft.-nél.). A további költségek az általános projekt ötletektől, az állványdekorációtól és a többi építőanyagtól függenek.
Magyar döntőn résztvevő csapatok száma Open Világdöntőre továbbjutó csapatok száma
5 – 39 2
40 – 149 3
150+ 4