WRO 2018 Thaiföld honlapja: http://wro2018.org/ 

Kvalifikált magyar csapatok:

Kategória Csapatnév Intézmény Város
Regular WeDo HTRoboTeam Kids Homoktövis Általános Iskola Budapest
Regular Elementary Confessor Kállósemjéni Diákokért és Ifjakért Egyesület Kállósemjén
Regular Junior Jedlik juniors GYMSZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Győr
Regular Senior Fazekas RoboTeam Senior Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest
Open HUNGaRY Gödöllői Református Líceum Gimnázium Gödöllő
Open SZIG@HUN Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium Budapest
Football Scoregasm CROM robotikai klub Szombathely
Advanced Robotics Challenge InnoRobot-X Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest

 


HUNGaRY  Open kategória

Mi vagyunk a Team HUNGaRY. A Gödöllői Református Líceum Gimnázium csapataként indulunk a WRO thaiföldi versenyén. Csapattagok: Bedő Zalán a legjobb kommunikációs készségekkel rendelkező, kreatív diák. Tóth Kristóf a csapat gépésze és Reményi Márton a csapat programozója. Csapatvezető: Unyi Katalin, a líceum fizika és informatika tanára. Csapatunk robotjai segítséget nyújtanak az egészséges, minőségi táplálék előállításában és eljuttatják az élelmet az emberekhez. Segítőink: Dr. Kőrösiné dr. Molnár Andrea, akitől a projektünk alapötlete származik, Fabókné dr. Dobribán Fatime, aki a projekt dizájnjának kialakításában segít, Szilágyi Júlia az angol felkészítésben nyújt segítséget és Unyi Péter Álmos, aki a videók, fotók elkészítését vállalta. A projekt lényegében készen van, a robotok működnek, a programok futnak. Most készülnek a plakátok tervei, a versenypólók és egyéb kiegészítők nyomtatása. Csapatunk hetente 3-szor 4-szer jön össze, hogy a részleteket megbeszéljük, illetve, hogy a bemutatót gyakoroljuk. Az utolsó héten az iskola tanárai lesznek segítségünkre, akik többször is meghallgatják bemutatónkat.

——————————————————————————————-

SzIG@HUN  Open kategória

A WRO 2018 Open Junior kategóriában induló csapat tagjai a Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium tanulói: Mozsár Máté (9.a), Sőre-Vértessy Zsombor (8.b) Vajó Péter (9.a) a januári FLL versenyen határozták el, hogy neveznek a WRO versenyre, de nem a kötelező feladatos Regular kategóriában, hanem az egyéni ötletek megvalósításának nagyobb teret adó Open kategóriában indulnak. A csapat vezetését Szalayné Tahy Zsuzsanna vállalta. A magyarországi válogatón egy LEGO-ból és fából készült modellen mutatták be, hogyan képzelik az automatizált növénytermesztést.

A projekt címe: Green in Box.

A világversenyre egy alapjaitól újraépített és bővített megoldással készülnek. A nyár az új alapanyagok és szállítási megoldás keresésével telt, mivel a fa modell repülőn szállításra alkalmatlan. Az újratervezésben jelentős szerepet kapott, hogy 23 kg a feladható csomag, ami kiegészítő díjjal sem lehet több 32 kg-nál. Az új modell alapja és a bőrönd fala műanyag, modell tartószerkezete alumínium lesz. A méretek módosulása miatt mindent újra kell építeni. Új főmodul és földművelő eszközök készülnek. Megújul a termőföld és termés modellezése (a búzát modellező cirok helyett 5 másik “növény” lesz látható, melyeknek remélhetőleg nem árt meg a 3 napos út). Az automatizálás korábbinál több elemét bemutatja a csapat, de szállítási hely hiánya miatt lesz, ami kimarad. a tatabányai versenyen látottak közül. A LEGO EV3 vezérlés mellett mikrokontrollerrel vezérelt eszközöket is beépítenek. A csapat minden tagja hetente legalább 20 órát dolgozik a projekten és a kiutazás megszervezésén.

Indítottak youtube csatornát (https://www.youtube.com/channel/UC38Yb3F9EOH2gEybK_0ni9g) és facbook oldalt: https://www.facebook.com/Green-In-Box-271731946704908/, ahol idővel több részletre is fény derül.

——————————————————————————————-

Scroregasm | Football kategória:

balról jobbra:

  • programozó: Székely Bálint
  • tanácsadó: Horváth Máté
  • csapatvezető: Schubert József
  • gépész: Geosits Levente

A tatabányai versenyhez képest jelentős átalakuláson estek át a robotjaink. Mindkettő új fejlesztésű nagyméretű omnikereket kapott ezzel jelentős sebességnövekedést értünk el. A fotó éppen taktikai megbeszélés során készült. Fejlesztési irányaink jelenleg a szenzorok megfelelő elhelyezése ill. a bluetooth kommunikáció megvalósítása a két robot között.

——————————————————————————————-

InnoRobot-X | Advanced Robotics Challenge kategória


Immár második éve vágunk neki a nemzetközi döntőnek változatlan felállásban, a Budapest Műszaki Egyetem mechatronika szakának volt vagy jelenlegi diákjaiként, név szerint: Emmert Gergő, Knébel Miklós, Lengyel Richárd, Ludvig András László.

A feladatunk a tavalyi évhez hasonlóan egy fa építőelemekkel autonóm módon “tetris-ező” robot megépítése és programozása volt, ami még mérnök hallgatóként is komplex kihívásnak nevezhető, hiszen a feladat során mechanikai, szabályozástechnikai, képfeldolgozással kapcsolatos ismereteink mellett programozási tudásunkat is használni kellett annak érdekében, hogy a robot a pályán tájékozódni tudjon, a különböző elemeket felismerje és a megfelelő helyre rakja.

A szabályok ránk vonatkozó része, ugyan nem sokat változott, de egyrészről idén új megközelítéssel építettük meg a robotot, másrészt az a csekély módosítás is okozott fejtörést rendesen a felkészülés alatt.
Véleményünk szerint sikerült egy jól működő koncepciót kidolgoznunk, és egy ezt megvalósító robotot építenünk, így a tavalyi costa rica-i ezüst érem után idén, Thaiföldön is lehet esélyünk a dobogóra.